Всички познават балканското градче Чипровци с цветните килими. Малцина обаче знаят, че това е „люлката на католицизма” по българските земи.

В знак на приемственост местните са подготвили специален дар за папата – чипровски килим с логото на папската визита.

За месец и половина успяват да го изтъкат Наташа Димитрова и Йорданка Павлова.

„Искам да се знае, че тука живеят едни трудолюбиви хора, които искат да има мир на земята и да знае, че хората не са забравили предците, които удариха камбаната на непокорство”, казва тъкачката Наташа Димитрова.

А камбаната на непокорството удря точно преди 331 години с Чипровското въстание. Негови организатори са  българските католици.  Общността им тогава наброявала повече 2000 души.

На така наречения Исторически хълм още през 1371 г. е построен един от първите католически храмове по нашите земи.

Вярата донесли саксонските рудари и францисканските монаси, които по сведения на историците пристигат по тези земи през 13 и 14 век.  

Преди 17 години Сийка Тачева, потомствена килимарка и автор на музиката на химна на Чипровци, е  избрана да изработи специален дар за покойния вече папа Йоан Павел Втори – изтъкано копие на чудотворната икона. Домът ѝ остава затворена крепост докато тъче. Така казвал канонът. А на всеки 14 дни католически свещеник наблюдавал работата ѝ.

„За малко повече от 70 дни я изработих иконата, като съм работила по 14 и 16 часа в денонощието. Не съм усещала умора”, спомня си Сийка Тачева.

Днес католиците в Чипровци се броят на пръсти, скоро обаче и те ще имат свой параклис. Отново на Историческия хълм редом до някогашната  катедрала и на метри от православната църква.

Вижте повече във видеото!