Не само българската политическа сцена е разтърсена от скандали. Четири месеца преди знаковите за Чехия парламентарни избори името на Доминик Фери, най–младият проевропейски лидер в страната бе замесено в обвинения за сексуално посегателство над студентки. Така той бе изключен от партията

Джаз музикант и дипломиран адвокат. Емблематична прическа, невиждана популярност в социалните мрежи и доверие от младите избиратели.  Тази комбинация помага на 21-годишния Доминик Фери не само да стане най–младият член в  парламентарната история на Чешката република, а и на центристката партия TOP 09 да се сдобие с необходимите 5 процента за парламентарна квота на последните избори в страната. 

„Той започна политическата си кариера още на 18-годишна възраст  като общински съветник в родният Тепличе. От самото начало е изключително атрактивен за младите, провокира ги не само да гласуват, но и да бъдат заинтересовани към политическия живот“, казва Каролина Томашкова, журналист.

През април 2019 г. по време на винена дегустация  Фери попада в болница след нападение с расистки подбуди. Общественият отзвук го превръща в един от най–обещаващите проевропейски политици в Чехия. До преди седмица, когато политическата му кариера се разтърси от неочакван скандал: 24–годишният Фери  бе обвинен в сексуално насилие от осем анонимни студентки, които твърдят в своите показания, че поведението му е "публична тайна" от месеци.

„Мисля, че най–силната емоция е просто разочарование, обществото не е озлобено или с расистки подбуди, но е със сигурност вече не искат да имат нищо общо с него“, споделя Каролина.

Въз основа на официални данни, само 5% от жените в република Чехия са готови публично да заявят, че са били жертва на сексуален тормоз, мислите ли че това ще се промени след скандала около Доминик Фери?

- Вече се наблюдават значителни промени, властите подготвят закон, който ще носи по-тежки последствия при сексуално насилване. Да, има видими стъпки към по–голям обществен отзвук, но със сигурност не можем да говорим за нова чешка вълна на "Metoo" .  Това не се случва,  по–голяма част от жените в Чехия все още се срамуват да обявяват публично, че са били насилвани.

Фери е част от консервативно–либералната партия ТОP 09. Каква беше политическата реакция от страна на партията?

- Eдинственият, който се опита да защити Фери след обвиненията - беше почетният председател на ТOP 09 Карл Шванценберг. Но лидерът на партията Маркета Пекарова се извини публично за скандала и максимално бързо прекрати членството на Фери в партията.

До каква степен това ще промени политическата картина в страната?

-Бих казала, че със сигурност политическата картина в страната ще се промени, защото консервативно–либералната партия определено нямаше да достигне до парламента без Доминик Фери. Очаква се много млади хора да пренасочат гласовете си към "Международната пиратска партия“ на изборите през октомври. Тук искам обаче да добавя още нещо, в страната няма само обществен шок, част от обществото е на мнение, че именно времето няколко месеца преди важни избори създава съмнение за достоверността на изявленията за сексуален тормоз.

През последните дни в социалните мрежи се появи снимка на Доминик Фери с подстригана коса, но досега той избира да запази мълчание и не е дал официално изявление около скандала. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!