Този уикенд се провежда традиционният фестивал "Чешки ден в София", част от културната програма на Чешкото председателство на ЕС. Водещ на събитията днес е Петя Дикова.

Фестивалът се провежда на лятната сцена в Борисовата градина. Той се организира от Посолството на Чешката република в София и Чешкия център, а темата на събитието е "Природосъобразен начин на живот" - един от приоритетите на Чешкото председателство, свързан с целта за изграждане на неутрална по отношение на климата Европа с щадяща околната среда икономика.

На събитието ще бъдат представени чешки компании с операции на българския пазар, насочени към опазване на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот.

Фестивалът ще представи и богата културна програма за деца и възрастни с театрални представления, филмови прожекции, литературно четене и музикални изпълнения.

Посетителите ще могат да опитат специалитети от чешката кухня и няколко вида прочута чешка бира, а децата и младежите ще имат обособен кът за приложни изкуства.