За първи път от повече от година беше отворена българската църква в Лондон, където живее голяма част от българската общност във Великобритания.

Параклисът се намира на територията на посолството ни в британската столица и е отворил врати в началото на 90-те години на миналия век, когато дипломатическата ни служба се води от посланик Иван Станчов.

Защо това събитие беше съпроводено с протест

Богослуженията в параклиса бяха преустановени за повече от година, след като дългогодишният енорийски свещеник отец Симеон Илиев получи инсулт и здравето му не позволи той да служи. Това принуди голямата българска общност на църковната община „Св. Иван Рилски“ да посещава руски, румънски и гръцки православни храмове. След като става ясно, че отец Симеон се възстановява бавно и не може да служи, на негово място е назначен отец Добромир Димитров. В неделя той води и първата си литургия в препълнения храм в Лондон.

„Самият аз знам, че очакванията към мен са много големи и аз, моята цел е да напълним отново този храм и да намерим нов храм, защото, за съжаление, единствено ние, българите в Лондон, нямаме собствен храм, затова аз ще работя с всички мои съмишленици, с всички хриястияни на Острова, един ден и ние да имаме собствен храм, защото както и вие виждате този храм едва побра множеството“, обяснява отецът.

Час след края на литургията пред посолството се състоя протест под наслов „Справедливост за отец Симеон“. Хората се бяха събрали в знак на подкрепа на несправедливо изгонения според тях по време на заболяване отец Симеон, който 30 години се е грижил за българския православен живот във Великобритания.

Пред събралите се около 40 души организаторът на протеста Емил Русанов обвини в безбожие и безчовечност институциите, които не само изхвърлят от църквата, но и от жилището му в посолството отец Симеон, който се възстановява от заболяване.

Спазването на обществения ред се следеше от служители на британската полиция. Тяхното присъствие беше продиктувано от получено писмо за възможни „сблъсъци и жертви“, ако не бъде отменена насрочената църковна служба.

„Моето предупреждение към „Метрополитен полис“ и към посланик Райков беше с цел да се избегне противопоставянето на хора, които имат различни позиции по определен проблем“, обяснява Русанов.

Не само, че не се стигна до сблъсъци, но поддръжниците и на досегашния, и на новия свещеник, в различно време, отправиха пожелание за здраве под прозорците на отец Симеон, който същия ден навърши 68 години. Той ще продължи да живее над параклиса до 17 февруари, след което ще се премести в предоставено от посолството временно жилище.

„Християните в Лондон са обединени около божията трапеза и светата литургия. Много народ присъстваше на литургията на 6 февруари, тази неделя отново ще се съберат българите в храма в българското посолство. Важно е да се възстанови литургичният и богослужебен живот, защото за един православен християнин е важно да бъде част от църквата. Човешките страсти отшумяват, остава само в вярата в сърцето на тези, които я имат“, коментира митрополит Антоний.

Той благодари за адекватна намеса и стоицизма на посланик Марин Райков, който защитаваше правото на богослужение на българите в британската столица. Митрополит Антоний изрази своята надежда да се намери „просторен и голям храм, а този параклис да остане по-малки групи хора“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!