„Да преплуваш Бургаския залив е отвъд предела на човешките възможности и трябва винаги да си готов за изпитанията” – така определи рекорда, който постави бургазлията Цанко Цанков. 31-годишният плувец преплува близо 45 км. – от нос Емине до Маслен нос за 14 часа и 19 минути.

За „Тази неделя” той заяви, че това за него е най-голямото предизвикателство, тъй като никой до сега не е правил подобно преплуване в Черно море. Цанков обясни, че е важно освен физическите възможности, човек да тренира и своята психика преди подобни начинания.

На 17 юли той преплува Бургаския залив, а за неговия успех помагаше и Петър Стойчев. По думите на рекордьора, Стойчев е дал ценни съвети, които са му били в полза.

От малък тренира плуване. Става европейски шампион в дисциплините бруст и съчетано плуване. Печели и златен медал на 100 метра свободен стил. Удостоен е със званието „Майстор на спорта”.

За триумфа край Бургас Цанко се подготвя 8 месеца. Той обясни, че по-голямата част от неговата тренировка е била в басейн. Тренировките са отнемали между 4 и 5 часа на ден, като са включвали плуване от 15 до 20 км.

По време самото преплуване е получавал почивки от около 10 секунди на всеки 20 минути. В тях той е приемал специални течности и указания от екипа си. Признава, че освен борба с природата, неговото постижение е било и борба с хронометъра.

За момента няма бъдещи планове, но планира през есента да обсъди следващата цел със своя екип.

Вижте цялото интервю с плувеца във видеото!