Кадрови проблем с личните лекари у нас. Докато през годините общопрактикуващите лекари се превърнаха в част от семействата ни, сега по места джипита няма.

„Статистиката показва, че в близко бъдеще ще сме изправени пред сериозен дефицит. Данните показват, че 88% от личните лекари са над 50-годишна възраст. След пет години всеки втори личен лекар ще е пенсионер“, обяснява репортерът на bTV Мария Ванкова.

Във филма на Мария „Търси се… моят лекар“ проследява какво се случва в малките населени места, където лични лекари няма.

Община Трън, която се състои от 52 населени места, вече се е върнала в миналия век. От този месец остана само с един общопрактикуващ лекар, другият напусна кабинета си след 22 години работа в него.

Д-р Павлина Костова закри практиката си и се връща в кабинета само за да довърши административна работа. Казва, че трудно е взела решението, но е много уморена и иска да има време за близките си.

„Това са 22 години, в които най-дългите ми отпуски са били 7 дни работни, когато са ми се родили четирите внука. „Ваксини, профилактики, диспансеризации – всичко това остава и ме чака. И после ми излиза на носа това отсъствие, ние просто няма как да се заместваме, особено напоследък останахме само с тази колежка. Много, много се уморих“, разказва Костова.

Тя е била лекар на 2300 души и въпреки, че е имала договор с неотложен кабинет, който да поема пациентите ѝ в почивните дни, натоварването било огромно.

„Търсят ни и събота и неделя. Тук е малък град, като дойдат вкъщи да ме търсят, да ги гоня не мога. И пак идвах тук. Само ако някъде съм отишла без обхват, в селата например, защото ние ходим и по селата при пациенти. Иначе постоянно, когато понякога не ми е звъннал през нощта се стряскам, защото си мисля, че той е звънял и не съм го чула“, разказва тя.

Сега тя работи в спешната помощ в Трън, дава и дежурства в неотложния кабинет.

Част от пациентите ѝ като Ирина Георгиева са се прехвърлили при единствения останал личен лекар в общината, който е пенсионер, друга част са при лекари в други общини, трети – при никого. „Тази жена, която ни пое толкова много пациенти изведнъж, и тя би искала време за семейството си, за отпуск, не мога да си представя ако реши да излезе отпуск 20 дни да речем“, казва Ирина.

Кметът на Трън е изпратил писма до всички компетентни институции, но решение на проблема засега няма. В опит да привлече лекар, местната власт предлага бонус. „Община Трън предлага жилище, в което този общопрактикуващ лекар да живее, също така ще предложим и кабинет, който може да ползва безвъзмездно, за да можем по някакъв начин да облекчим разходите, които той ще има“, коментира Цветислава Цветкова.

Помещението се нуждае от ремонт, видът му в момента само подсказва, че някога тук се е предлагала медицинска грижа.

Гледайте целия филм на Мария Ванкова "Търси се... моят лекар" тази вечер в bTV Репортерите.