За ново откритие за Васил Левски в османските архиви разказа филмът "ID на един Дякон" в bTV Репортерите тази вечер.

"Специалисти по архиви работят много упорито, за да намерят наистина фактите – основата на нашето знание за Васил Левски. За учените търсенето в османските архиви е наистина голямо предизвикателство, коментира в предаването "Тази събота и неделя" авторът на филма  – Теодора Енчева. Той разказва за малко известни факти, свързани не с иконата, а с човека Васил Левски. 

Снимка: btvnovinite.bg

Васил Левски се е появил на бял свят през 1840 г.,  а не както бе прието досега през 1837 г. Това  показват  османските данъчни регистри на немюсюлманите в Карлово - родният град на Апостола. Изследването започва от 1833 г.   

"Успях да намеря семейството  на Левски - неговият баща, чичо и първи братовчед, но за Левски нямаше никаква информация, датата е прекалено ранна. Следващият регистър датира от 1840, т.е Левски би трябвало да е на три години, но Левски липсваше в този регистър също“, обяснява Григор Бойков, който работи в Австрийската академия на науките.   

Снимка: btvnovinite.bg

Обратно на логиката този факт окуражава изследователите.

Едва в  регистъра от 1844 г. Левски е записан като 4 годишно дете от мъжки пол. 

Според учените,  извори за институционализиране на истинската рождена дата на Апостола  има и в спомените на сподвижниците му, както и в разпитите след залавянето му. 

Още факти от живота на Васил Левски може да научите в bTV Репортерите тази вечер, след Централната емисия новини.