Невидими за зрителите, но винаги там - зад кадър, в сърцето на събитията, за да ни свържат с тях. Това са операторите на bTV и техните истории. 

Всеки ден, от зори до късен мрак, с камера на рамо, те са там, където се случва нещо значимо. Кратък телефонен разговор и се отправят към горещи точки, вълнуващи събития,  исторически обстоятелства или житейски преживелици, за да вплетат в разказа атмосфера и настроение, за да покажат всеки важен детайл, за да ни информират за всичко, което е част от днешния свят. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние сме очите на хората на много места по света и ние сме длъжни да им покажем и разкажем по най-добрия начин историите от у нас и по света“, казва операторът Борис Пинтев. 

Понякога историите, които споделят са разтърсващи, а информацията - животоспасяваща. 

„Насълзявали са ми се очите многократно“, признава Иван Филчев.

След 20 години, работата им е все така важна, а новите технологии, които използват правят визуалната връзка със зрителите все по-точна, ярка и правдива. 

„До преди 10 години никога не съм си представял, че може да се реализира такова нещо“, отбелязва Андрей Рашев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Защото изборите, които правим са важни. Защото гласовете на всеки един трябва да бъдат чути. Защото всички ние имаме нужда от истината, от вдъхновението, от надеждата. 

„Аз бях малък, когато майка ми ми купи първата камера, за да снимам нейните представления в операта и аз от 12 годишен съм с камерата“, спомня си Борис Пинтев.

Той е в bTV от създаването на телевизията. Идва тук, когато е на 23. Отразявал е част от най-значимите събития по света и в България. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Спомням си Париж на 13 ноември преди 5 години, спомням си терористичната атака на Коледния базар в Берлин и терористичната атака в Беслан, на първия учебен ден, когато загинаха стотици. Понякога ме болят очите от токова много картини, които са виждали очите ми и е много трудно да продължиш. Всеки пък си казвам аз съм очите на зрителите и трябва да предам тези картини, това е моята работа“, споделя операторът.

Непредвидими дни. Без работно време. Със стотици безсънни нощи и пропуснати семейни мигове. Дори на Коледа понякога са сами. Търпение, преодоляване на себе си в името на другите. 

„Докато бях в bTV детето ми се роди тук, с жена ми, якото беше 10 години журналистка, всичко е свързано тук“, споделя Иван Филчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Той завършва операторско майсторство, но като много други българи първоначално не работи по професията. Но съдбата си е съдба. От 20 години той е на първа линия със своята камера. Наред с военните събития, които е отразявал е бил на протести, документирал е новините от деня. Никога няма да забрави, обаче пътуването си до Мосул през 2017г. 

„Имах удоволствие, заедно с Марина Евгения да отида, заедно с още един екип на „Дискавъри“, да се опитаме да спасим една мечка и един лъв от зоопарк, който е зарязан.  В момента, в който Ислямска държава са отишли, всички животни са умрели. Това са двете последни животни останали в този зоопарк и са оцелели, благодарение на хората от съседните блокове. Ние отидохме до Кюрдистан с охрана с бронежилетки до тази зоологическа градина, за да може тези животни да се упоят, да се качат на някаква платформа и да се откарат до Йордания. Но докато ние бяхме там през цялото време се стреляше, срещнахме се с главнокомандващия на иракските сили, за да ни разрешат и всъщност направихме спасителна операция за тези две животни по време на война“, спомня си операторът. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-тежките картини гледа само през черно-белия визьор, за да намали болката. Но обективът му е улавял и радост, и вдъхновение, и гордост. 

Преди няколко години с репортера Деси Ризова в Корея снимали, облечени в техните народни носии. Казва, че за 20 години са се променили само технологиите, но не и любовта, с която върши работата си.

Снимка: btvnovinite.bg

Така е и за Андрей Рашев, който работи от 10 години в телевизията и днес е отговорен оператор. Той наследява професията от своя дядо и баща. И въпреки че е в кино и телевизионни студиа от 4-годишен, никога не си е представял, че днес не само ще усвои занаята им, но и ще направи нещо за първи път в български ефир.  

Спомня си как заради дъжда е имал само 5 минути да подготви за първи път в българска телевизия кадри на живо с дрон. „Бях много развълнувам, много удовлетворен и крайният резултат беше много впечатляващ заради мапинга, много хубав спомен“, казва Андрей Рашев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Андрей си спомня и изнесеното предаване на „Тази събота и неделя“ от лятото на 2017 г., когато водещите и гостите им, отново за първи път в български ефир са на платформа във въздуха, във Варна два поредни дни.

„Най-голямата трудност е да стане това на живо в ефир, защото понякога времето е лошо. Духаше по едно време доста силен вятър, беше доста рисково за водещите, аз трябваше да летя много предпазливо“, разказва Андрей.

За всички оператори в bTV професията съчетава в себе си лична страст и отдаденост. Невидими за зрителя те винаги са там - зад кадър, в сърцето на събитията, за да ни свържат с тях, защото bTV вярва, че истината е сила, която прави живота по-добър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!