Деляна Лазарова е родена в Пловдив и едва 5-годишна избира да ходи на уроци по цигулка. Завършва Националното училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" и извоюва десетки отличия като цигуларка. Продължава обучението си в САЩ, където освен цигулка специализира и оркестрово дирижиране, а университетът на щата Индиана я удостоява със специална стипендия за художествени постижения.

Деляна е победител в Международния диригентски конкурс през 2019 г., печели отличия на музикалния фестивал в Аспен и фестивала Кабрийо, Калифорния, две последователни години. Избрана е сред 220 кандидати за участие в престижния конкурс "Ла Маестра" в Париж. През 2020 г. Деляна победи в международния конкурс за млади диригенти "Хале" в Манчестър. Тя е главен диригент на един от най-старите английски симфонични оркестри и ръководи Младежкия оркестър "Хале". Работи с Националния оркестър на Франция и Унгария, записва за радио Би Би Си.

В първото си съвместно интервю Деляна и брат й Боби Лазаров говориха за детството си и за предстоящия диригентски дебют на младата музикантка в България.

„Майка е пианистка и тя бе причината да започна уроците по цигулка. В началото мислех, че ще е лесно, но падна голямо скърцане, а и кучето пригласяше. Аз съм с 10 години по-малка от Боби и той се грижеше за мен. Правеше ми вкусен обяд, след което спорихме кой епизод на „Междузвездни войни“ да гледаме“, сподели Деляна, която вече е дирижирала музиката на Джон Уилямс към прочутата поредица.

Двамата са единодушни, че като деца Деляна е била по-палавата. Заради многото си ангажименти напоследък тя успява да прекарва в родния Пловдив едва 5-6 дни годишно.

На 1 април тя ще направи в зала „България“ своя диригентски дебют у нас. С оркестъра на БНР ще изпълнят концерт за виолончело от Елгар, симфонична поема от Големинов и „Жар птица“ на Стравински.

„Единствено не успях да откажа Боби от цигарите“, пошегува се Деляна, а брат й допълни „Не пия, така че все трябва да имам някакъв порок“.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!