Журналисти от руските медии, блокирани от властите в Москва, заявиха, че ще продължават да отразяват различните гледни точки за войната в Украйна по интернет.

Бяха спрени популярното руско радио „Ехото на Москва“ и телевизионния канал „Дождь“ с постановление на главния прокурор на Русия. Мотивите: „умишлено разпространяване на невярна информация относно действията на руски военни“ и призиви за „масови нарушения на обществения ред и обществената сигурност“.

Александр Плюшев е координатор и водещ на сутрешното шоу на „Ехото на Москва“. - една от руските медии, чиито ефир беше отнет от властите в Русия след постановление на главната прокуратура там. С мотива, цитирам "умишлено разпространяване на невярна информация относно действията на руски военни" и призиви за "масови нарушения на обществения ред и обществената сигурност".

„Причина например е новината, която разпространихме – изказването на президента на Украйна Зеленски, че там са загинали 9000 руски военнослужещи. Това за нас е официално изказване, но за властите ни е фалшива новина. Друг пример – на руските журналисти е забранено да назовават в ефир случващото се с думата „война“. Задължават ни да го наричаме „специална операция“. Лично аз миналия четвъртък използвах думата „война“ в моя ефир, дори се включихме по-рано, за да съобщим на хората, че е започнала война. От тогава не сме се съобразявали с тази забрана, защото това е война. Това е очевидно, така както небето е синьо, слънцето е жълто, тревата е зелена, а това е война“, казва Плюшев.

Главният редактор на „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов обяснява търсенето на повече гледни точки.

„Трябва да кажем, че нашата редакционна политика е същата като по време на грузинската война или чеченската или Кримската война. Но тази е първата война, която се развива в социалните мрежи. С много дезинформация, фалшификати и с много фотошоп, видео манипулация“, коментира Венедиктов.

След спирането на ефира на радиото и блокирането на неговия интернет сайт собствениците на медийната компания обявиха, че я закриват. Руският медиен регулатор Роскомнадзор и преди е налагал ограничения и санкции на „Ехото на Москва“, разказва Плюшев.

Дейността си в ефир спря и популярната руска телевизия "Дожд".

„След като блокираха нашия сайт, Роскомнадзор ни изпрати уведомление, че имаме материали, които не са верни, но без да дава конкретика кои. Обикновено процедурата е, че известието е първо и след това ви дават един ден да изтриете материала и ако го изтриете, можете да продължите да работите. Сега нямаше предишно известие, просто ни блокираха и едва тогава получихме уведомлението“, разказва генералният директор на телевизия „Дождь“ Наталия Синдеева.

Александър Плюшев обаче ще продължи да излъчва своето предаване в „Ютюб“. В интернет ще публикуват и повечето от колегите му в радиото, които бяха поканени от главния им редактор да продължат работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!