Добавената реалност (Augmented reality) е една от най-бързо развиващите се сфери на модерната технология. Тя се състои в това да добавяме в реално време ефекти, обекти, цветове или пък звуци към кадрите, които правим със смартфоните си. А милиарди потребители по света я използват всекидневно.

Снимка: btvnovinite.bg

България също има своите дизайнери на добавена реалност. Благовест Димитров  е първият ни сънародник и един от първите дизайнери в света, които имат достъп до функцията на социалната платформа „Инстаграм” за разработка на добавена реалност.

Той създава т.нар стори филтри, използвани от хора по цялата планета.

Снимка: btvnovinite.bg

Благовест разказва, че преди време е правил филтри за футболния „Левски”, а неочаквано една сутрин получава имейл от “Партнършип мениджмънт” в „Инстаграм”.

„Не можах да повярвам, проверих дали не е спам, но се оказа, че пишеше в него: "Благовест много харесваме работата ти, харесва ни това, което си направил за Левски и искаме да се включиш в нашата бета програма и да си един от първите в света, които създават филтри”, припомня си той.

Снимка: btvnovinite.bg

На пръв поглед филтрите, които разработва Благовест изглеждат просто закачлив ефект, който помага на нашите близки и приятели да изпитат по-добре атмосферата от това, което ни се случва.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му зад технологията стоят възможностите, които в бъдеще всички ще използваме.

Именно за това и създава т.нар умни очила, в които се залага добавена реалност. Изобретява ги с друг дизайнер – Ангел Петков. Според Благовест телефоните са остаряла технология, а хората се нуждаят от нещо ново, което да не отвлича постоянно вниманието.

Снимка: btvnovinite.bg

Добавената реалност може да бъде част и от градската среда. Само до няколко месеца младият дизайнер ще представи първата в България изложба, в която хората ще могат да видят творбите му по интерактивен начин

В световен план филтрите са популярни в заснемането на фотосесии и музикални клипове, а в бъдеще добавената реалност ще помага все повече на бизнеса. Според дизайнерите ще можем да изпробваме например очила онлайн, за да видим как ни стоят, преди да ги купим.

Благовест се храни с идеи, а понякога гладът да създава нещо ново го държи буден по цели нощи. И въпреки че си мечтае да посети Силициевата долина, за да почерпи от енергията на атмосферата казва, че България е добро място за бизнес - тук могат да се раждат иновации, които да променят целия свят.

Снимка: btvnovinite.bg