„Тази неделя“ поставя началото на предизборните дебати. В разгара на здравна и икономическа криза партиите започват поредна битка за гласовете ни. 

В горещ сблъсък влизат кандидатите от граждански квоти Радомир Чолаков ГЕРБ, Явор Божанков БСП, Николай Събев - "Продължаваме промяната", Елисавета Белобрадова – “Демократична България”.

Тази и следващите три недели до изборите ни предстоят срещи с част от кандидатите за нашето доверие. Ще чуем техните идеи и намерения. Ще сблъскаме разбиранията им – как България да излезе от политическата криза, в която изпаднахме.

Кандидат-депутатите спориха по няколко теми.

Кризите, които заплашват България

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ най –голямата криза, от която зависят всички останали, е политическата. Той заяви, че в последните два парламента е имало обиди, които трябва да се загърбят в следващия.

Той видя проблем и в служебното правителство.

„Следващият голям проблем е служебното правителство и президентската република, в която живеем вече 6 месеца Много хора искат президентска република, видяхте я, много хора искаха служебно правителство, видяхте го, то няма лидерство“, коментира той.

Явор Божанков от БСП му отговори, че няма как за 2-3 месеца да се оправят 12 години управление от ГЕРБ.

„Важно е да се приеме бюджет, който да гарантира промяна на данъчната политика по отношение на енергоносителите, нещо, което Испания и съседни държави направиха. И това дава своя ефект, а в България подобна мярка закъснява“, добави той.

Според Елисавета Белобрадова от ДБ няма изгорени мостове, но трябва да се заложи и на лица освен на принципи при изграждане на евентуални коалиционни споразумения.

„Не е важно само принципите при изграждане на следващите коалиционни споразумения, а лицата, важно е да се знае кои са лицата, които ще представят политическите принципи", добави тя.

Според Николай Събев от "Продължаваме промяната" има криза в икономическия сектор.

"Икономическа криза има, публичният сектор е на феодално ниво, а частният - в 21 век. Феодалите са тези, които последните 30 години имаха и създадоха феодални отношения. Може да разделяме годините на по 10 и 18, трябва да видим кое ни докара дотук“, коментира той.

Цената на тока

Явор Божанков определи проблемите, с които се сблъскваме днес в областта на електроенергията следствие от управлението на ГЕРБ, защото не са намерили решение. 

„Ситуацията е безпрецедентна в цяла Европа. Един служебен кабинет не може да направи реформа и министрите го заявиха. Трябва редовен кабинет, данъчна политика, либерализацията на пазара не бе направена правилно и виждаме сега, че едни хора спекулират, като продават енергия включително и в чужди държави, преди българският пазар да е удовлетворен“, каза той.

Чолаков от ГЕРБ отговори, че правителствата на ГЕРБ за 12 години са единствените, които ще оставят повече на България, отколкото са заварили.

"Нелепи са критиките, мантрите за лошите пътища ги чуваме последните месеци. Хората пътуват и виждат състоянието през 2009 г. и сега. ГЕРБ остави повече, отколкото завари“, добави той.

А Божанков повдигна темата за това, че нямаме своя ядрена мощност изградена по времето на ГЕРБ, на което Чолаков отговори, че БСП има експерти, които лобират по определени теми.

„Не можем да кажем, че сегашната политика е насочена негативно към крайния потребител и към домакинствата, бизнесът е основната част, която издържа държавата и е нормално да имаме състрадание към него. Интерконекторът с Гърция е важно да се завърши, за да имаме достъп до евтин газ. ГЕРБ оставя задължения към пътна инфраструктура“, каза Белобрадова.

Според Събев от ПП трябва да говорим за бъдещето, а пътищата са лоши, защото самият той всеки ден пътува по тях и ги е виждал.

Бизнесът и решеният в негова полза, за това се обяви кандидат-депутатът от ПП.

„Частният бизнес е в 21 в., имаме успели частни предприемачи. Трябва да спрем кражбите, оттам се появяват пари и съм убеден, че БСП ще ни подкрепят и че ще дойдат повече пари и да подкрепим хората в бедност и нужда. Поставяме закона на първо място и никой да не е над закона и ДБ ще застанат до нас, и БСП ще ги приемат като принцип и вярвам, че ще дойдат инвеститори“, заяви Николай Събев от ПП.

Белобрадова от „Деократична България“ обясни, че трябват лица с безупречна репутация. 

„На принципи сме готови и на ясно разписани правила, ДБ иска винаги ясно заявени правила и ангажименти и прозрачност и лицата, които ще изпълнят правилата и ангажиментите, които ще изпълнят. В миналото НС сякаш нямаше значение кого слагаме, важното е, че имаме една декларация на един лист. Управлението означава много подробно разписване на всичко, което трябва да бъде свършено и подробно определяне на хора с безупречна репутация и с експертиза в рамките, на това което се случва“, каза тя.

Кръстосан огън

Кандидат-депутатите си задаваха въпроси в областта на бизнеса, скандала "Мата Хари", здравната и образователна реформа, както и коалиционни намерения, дали ще има такива.

Участниците в дебатите ще бъдат определяни според социологическите данни на агенциите, с които bTV си партнира. А участниците ще разполагат с точно определено време за отговори, което ще отброяваме с таймер, равно за всички, и регламент, определен от bTV.

Тази неделя поканихме кандидати от гражданската квота на първите четири политически сили според последното изследване на "Алфа Рисърч", направено между 4 и 10 октомври със собствени средства, сред 1123 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, по домовете на анкетираните. Според проучването, в следващия парламент влизат: ГЕРБ-СДС, БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и ДПС.