От дълбока древност нашите предци са почитали коня, а общуването с това животно се е превърнало в истинско изкуство. За него разказаха в „Тази събота” от Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур”.

Трупата им е на Събора в Рожен, където са изградили свой лагер с юрти, в който разказват за древни ритуали, танци и бойни техники.

Снимка: Ладислав Цветков

„Бага-тур” представят историята и традициите на прабългарите. Всеки в трупата си има чин. Те се поздравяват с „Аз” – аз поемам отговорност за своите дела и постъпки.

Явор Гънчев разказа, че „Бага-тур” е първата организация в България, която се занимава с реконструкция и възстановка на исторически събития.

Снимка: Ладислав Цветков

„Търсим облеклото, въоръжението, начина на живот и културата – всичко свързано с българите от ранното средновековие. Тогава заветът за децата е бил те да знаят три неща – да яздят, да стрелят с лък и да говорят само истината. В тези думи са закодирани много послания. Да яздят и да стрелят – да могат да владеят себе си и оръжието”, посочи Гънчев.

Част от жените в трупата също стрелят с лък. Идеята в миналото е била да се развият рефлексите. Другата част представят традиционни танци за прабългарките.

Снимка: Ладислав Цветков

„В „Бага-тур” се занимаваме с историческа фехтовка – сабии и мечове, които са намирани по българските земи”, допълни Гънчев.