На Велики четвъртък в Банско по традиция боядисаха яйца и омесиха обреден хляб. Във Веляновата къща дойдоха десетки деца, за да се докоснат до обичаите в приготвянето на великденската трапеза.

За боядисването на яйцата се използват само природни средства. Обредният хляб за Великден се украсява с различни символи, а всеки от тях има определено значение.

От рано сутринта в Банско се приготвят традиционните за региона гозби. Една от тях е задължителното агнешко чеверме.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Трябва да имате хубаво българско агне. Това е задължително“, обяснява един от най-добрите майстори в региона Николай Георгиев.

„Агнето трябва да е добре вързано на кола. Пече се на бавен огън. Ще му отнеме около 6 часа. Овкусява се с масло и сол. Зашива се, за да се овкуси и да се задуши. Ако не е зашито, чевермето няма да стане“, добави той.

А в дома на баба Милка агнето се пече в пещ. Агнето се слага сутрин рано, след като се е загряла. Нужни са около 4 часа, за да се опече. Агнето се изважда на обяд.

„Къщата е на 130 години. Тя е наследство от моите родители. Ние я реставрираме, поддържаме, но остава автентична за Банско. Само от дърво, камък, като е вмъкнато и кованото желязо“, посочи баба Милка.