Български ученици влязоха в челната тройка на Световното първенство по автомоделизъм, което се проведе в края на миналата година в Русия.

Те са инжeнери и пилоти на техния хибриден модел, който се захранва с водород и електричество,  впечатлил журито с издръжливост и бързина.

Снимка: btvnovinite.bg

Световното първенство по автомоделизъм за екологични модели  се проведе в руската столица Москва.

11 отбора получили покана за участие. Нашият разполагал буквално с дни, за да изработи  модела си. Хибридът е дело на два автомоделни клуба с подкрепата на сдружение "Технократи".  16-годишните Самуил и Любомир от Враца обясняват предимствата на нашата кола.

Истинският модел, участвал в състезанието, е десет пъти по-голям от макета, който ни показват. И е абсолютно екологичен.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нашата кола е изцяло ръчно изработена, за разлика от останалите  модели в шампионата", разказва треньорът на отбора.

"Много по-лесно е да вземеш нещо готово, което е тествано с години и да се състезаваш с него, но ние решихме, че за този формат на състезанието ние може да направим нещо по-добро от производителите. Направихме кола за 15 дни и успяхме да влезем в челната тройка, имахме шест спирания в бокса, само да се сменят водородните патрони", разказва Мартин Петров.

На състезанието, почти като във Формула 1, учениците от Враца участвали и като механици, и като пилоти. Стартирали сред последните, но бързо наваксали.

Снимка: btvnovinite.bg

След над хиляда обиколки на пистата в зала нашият отбор се класирал трети. Преди него се наредили тимовете на института в Тюмен и на Москва, със солидни спонсори зад гърба си, за разлика от наши, който се самофинансирал, за да участва.

Нашият модел бил отличен  и за най-добър дизайн, решен в цветовете на българското знаме. А въпреки пренебрежението на своите връстници, че хобито им е игра, бронзовите медалисти от Москва гледат към следващия голям форум в автомоделизма с надежда за още по-призово  класиране. И не спират да се усъвършенстват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!