Много от уж „новите”, „модерни” и „непознати” вкусове и подправки у нас всъщност са били добре познати на нашите прапрабаби и дядовци в началото на XX век. Това става ясно от мащабното изследване „Изкуството на старата българска кухня” на Елена Кръстева и Гергана Димитрова.

Знаем от Захари Стоянов, че до преди Освобождението по нашите земи хората са ядяли само хляб и лук, отбеляза Димитрова в студиото на „Тази неделя”. „Вероятно затова е имало такъв глад за западна култура. В този период все още няма изградени вкусове и навици. Определени подправки, които сега уж откриваме, са били у нас и в края на XIX век”, посочи тя.

Кръстева посочи, че навиците ни са се променили сериозно за изминалия век – салатата преди е била четвърто-пето ястие, като обикновено за целия ден е имало само по едно хранене.

Изследването е на база на списанията от това време, а също и на кореспонденцията на личния секретар на Фердинанд граф Робер дьо Бурбулон, който споделял с майка си какво се готви в двореца.

Шеф Андре Токев отбеляза, че България е била голям производител на „интересни продукти” като аспержи и артишоци.

„Много разнообразни рецепти, които показват, че българинът преди 120-140 г. се е хранел доста интересно и разнообразно, може би през социализма всичко беше прекалено стандартизирано, изгуби се тази регионалност”, коментира той.

И допълни: „Кухнята е история и историята е кухня”.