Българска цигуларка в Америка помага на артисти, останали без работа по време на пандемията. Светлана Цонева набира средства чрез спонсорство, за да предлага ангажименти на безработни артисти. Видеата, които подготвя, са наречени "Слушай и се лекувай". Следващите участници в тях ще са поети и художници.   

Българската цигуларка живее и работи в Ню Йорк от 17 години. Пътят й зад Океана започва с обучение в два престижни американски университета. Дебютира в Карнеги Хол през март 2005 г. и участва в записите на над петнадесет албума.

"Спомням до ден-днешен как пристигнах от Бостън, на "Таймс скуеър" се огледах, усетих една атмосфера, като че ли всичко, което поискам, е възможно. Тази емоция все още я изпитвам в Ню Йорк, даже по време на коронавируса", казва тя

Любимите й джаз композитори са от времето преди 100 години - Коул Портър, Гершуин, и счита, че определено е било по-трудно в тези времена. 

"Не бих казала, че се сме по-слаби, но със сигурност сме по-информирани, по-добри, че сме еволюирали някак си", споделя тя.