Българин постави името си до това на двукратната носителка на „Оскар“ за костюмен дизайн - Рут Картър. Как Димитър Милчев, стана част от екипа на лентата "Черна пантера: Уаканда завинаги"?

Безсънните нощи сред тонове платове и скици, обикновено завършват за него с поредното убождане от най-фините игли в ателиетата на Амстердам, Лондон, Париж или родния Благоевград.

Димитър Милчев е едва на 24 години, а вече смело върви по стъпките на големите във висшата мода.

Дизайните, върху които работи като асистент на световноизвестната дизайнерка Ирис Ван Херпен, достигат до бляскавата Мет Гала, червените килими на най-големите филмови фестивали и дори тазгодишния „Оскар“ за костюмен дизайн.

Докато довършва своята първа самостоятелна колекция, Митко научава за поредното признание. Две от роклите на Рут Картър, върху които той работи, са част от „Черна пантера 2: Уаканда завинаги“, тазгодишния носител на „Оскар“ за костюмен дизайн.

„Разбрах съвсем случайно, тъй като не съм чак толкова голям кинофен. Отворих уебсайта на "Оскарите" и видях името на Рут Картър. Стана ми изключително мило, че нещо до което съм се докоснал аз и което съм изработил заедно с още хора, естествено, е получило такъв голям приз“, коментира Димитър Милчев.

“Костюмите са специални с това, че са изработени с котюр техники - това са техники висша мода, които не всеки подизпълнител знае и умее да изработва. Това са техники, които са строго специализирани. Копринена органза, подплатена със специална пигментирана глина, която впоследствие се допълва с втечнен силикон, който се втвърдява, за да придаде един определен ефект“, споделя още той.

Първият "Оскар" на Рут Картър е за оригиналния филм "Черната пантера" от 2018 година.

Със спечелването на вторият си „Оскар“ дизайнерката сътвори история, ставайки първата чернокожа жена с две награди "Оскар".

В тазгодишната надпревара тя надделя над създателите на костюми за "Вавилон", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж" и "Госпожа Харис отива в Париж".

„Седмицата на модата в Париж, бях нает като асистент на друг голям холандски дизайнер, един от малкото, които е одобрен от Камарата на модериелите в Париж да ползва името и етикета „висша мода“, и може би опитът ми с него е най–големият ми успех досега. Работейки с него аз имах думата за това как дизайните да бъдат изпълнени, тоест част от дизайните ни са общи, това означава, че мои дизайни бяха изпратени на модния подиум“, споделя Димитър.

Той пожелава на всички, тръгнали по неговият път - смелост и упорство.