Технологичният институт в Масачузетс е най-елитното висше училище в света. Това показва световната класация на университетите. Да бъдеш приет в него е трудно, а образованието там безспорно отваря много врати за младите хора. Какво коства да учиш в Масачузетс, от първо лице в „Тази неделя“ разказаха трима възпитаници на института - Виктор Балтин, Кристиан Георгиев и Надежда Димитрова.

Общото между Виктор и Кристиан е математиката. И двамата са се занимавали с математическа лингвистика. Виктор е избрал да учи биологично инженерство, а Кристиан е завършил математика и информатика.

За да влезеш в МИТ е нужен и късмет, но основното е труд и постоянство. Повечето студенти в института са участвали и печелили състезания и олимпиади по математика, а за това е нужно постоянство, за да се подготвиш, казва Кристиан.

Според него именно студентите са основната разлика между американските и българските студенти, сравнявайки Софийския университет направило му е впечатление, че там са много по-активни и имат много „по-голям дух и амбиции“, а не толкова лекциите.

Виктор е завършил математическата гимназия в Бургас и споделя, че донякъде образованието му там му е дала всички основи, а което то не е успяло да му даде, го е наваксал сам. Кристиан също е доволен от образованието си в математическата гимназия в Пловдив и според него в съчетанието с извънкласните занимания, то е било достатъчно и не е имало нужда от частни уроци.

Тяхната колежка Надежда Димитрова пък вече очаква да започне работа в НАСА.

А къде смятат да правят кариера Виктор и Кристиан, вижте във видеото.