От вчера в една от най-старите катедрали в Англия е изложена картина представяща Тайната вечеря, по мотиви от известния стенопис на Леонардо да Винчи, но с изобразен на нея тъмнокож Исус. Инициативата е на архиепископа на Кентърбъри и е в подкрепа на движението Blak Lives Matter. 

Дългата близо 3 метра картина събуди буря от крайни коментари по целия свят, още преди да бъде поставена в  катедралата от 8 век „Сейнт Албънс". Произведението е дело на Лорна Мей Уодсуърт, една от най-известните портретистки в Англия.

Нейната интерпретация на „Тайната вечеря“ е нарисувана през 2009 година, но още от самото и създаване предизвиква противоречиви реакции. След една изложба кураторите установяват, че по нея е стреляно. Основната провокация идва от това, че за модел на Христос Лорна избира тъмнокожия ямайски модел Тафари Хиндс.

„Хората ми казваха, познавам един човек, който би бил идеален за образа на Иисус, което означава някой с дълга, къдрава, кестенява коса, брада, кафеникави или сини очи. Общо взето образът клише на Запада за това как трябва да изглежда Исус. Тогава си казах, че всъщност той не е изглеждал така. Ако се придържаме към фактите, той е от Близкия изток, чувала съм експерти, които казват, че може би доближава до иракските евреи. Във всеки случай той не е изглеждал по начина, по който ние сме приели. Тогава си помислих, защо не използвам Тафари, защото това би било по-точно, отколкото това да прилича на флорентинец.  Да нарисувам Тафари като Исус би накарало хората да помислят за това какво всъщност знаят и да ги предизвикам по деликатен начин“, казва Уодсуърт.

Идеята за излагането на картината в катедралата не е нa Лорна, а на архиепископа на Кентърбъри, който смята, че произведението и е подходящо, за да предизвика хората за размисъл. По този начин Англиканската църква подкрепя движението Black Lives Matter.

„Не се чувствам сякаш искам да кажа, че правя изкуството си за тези хора. Всеки трябва да прецени дали изкуството ми резонира с тях. Аз съм за приемането на различните, любовта, толерантността, да изслушваш другите, да съчувстваш. За мен движението Black Lives Matter е изключителна възможност да спра да говоря и да направя пространство за другите хора, за да изслушам техните преживявания, да чуя какво те имат да кажат. Това ме накара да се замисля сериозно за моите възприятия и да се самообразовам“, коментира още художничката.

Лорна е добре позната в арт средите на Великобритания. Но картините ѝ често стават повод за ожесточени спорове.

Тя е автор на един от най-известните портрети на Желязната Лейди – Маргарет Тачър, за който критик казва, че е най-смелото изображение на политик, което е виждал в кариерата си.

Художничката рисува военни, актьори и хора, които я вдъхновяват.