"Сечта е виновна за наводненията в карловските села. Там се случва законна сеч. Има нюанс обаче - фирма получава разрешение да сече в гората за 25% от насажденията. Влиза в гората и не сече 25, а 35-40% и всички си затварят очите." Това каза председателят на Сдружение "Да запазим Корал" Атанас Русев.

Според него институциите си затварят очите, а десетките проверки, на които е ходил, не дават резултат.

Той видя проблема в регионалните дирекции по горите.

Русев обясни, че дърветата могат да спрат водата, ако няма условия за ерозия. А такива той вижда именно над трите най-силно пострадали села.

„Когато сечта се случва на стръмен склон, има условия за жестока ерозия. Гората вече губи водозадържащите си функции. А когато завали дъжд, независимо колко е голям, той вече не попива в цялата гора. Цялата вода се излива, а извозните пътища стават урви и на практика това се случи в тези села и те бяха потопени“, обясни Русев.

Той смята, че трябват тотални реформи и институциите трябва да започнат да си вършат работата.

„Присъствал съм на десетки проверки в Горското и са ме молили да подпиша някакъв протокол, само и само да не уволнят някого, защото той не си е свършил работата. При моя отказ да подпише такова нещо - цялата комисията от 10 души, които са участвали в проверката - седят и чакат аз да благоволя да подпиша някакъв протокол. Това трябва да спре“, казва председателят на Сдружение "Да запазим Корал".

Вижте целия разговор във видеото.