Всички пътища са проходими при зимни условия и няма затворени трасета, проходите също са отворени, съобщи инж. Иван Досев на брифинг за актуалната обстановка с трафика в страната при големия снеговалеж.

„По трите автомагистрали "Струма", "Марица" и "Европа" няма въвеждани ограничения. Имаше въведени ограничения за определени периоди от време през нощта заради снегопочистване на "Тракия" и на "Хемус". В момента на "Тракия" и на "Хемус" няма ограничения нито за леки, нито за тежки автомобили. Всички МПС-та се допускат", заяви още инж. Досев.

Над 900 снегопочистващи машини работят по пътищата в момента, като бройката им се увеличава, а работата по почистването не е спирала и през нощта.

Снимка: АПИ

По думите на Досев благодарение на добрата организация на почистването през нощта са били пропускани групи от 50 до 100 тира след снегорините.

Няма санкционирани фирми за неизвършено снегопочистване, защото не е имало основание за това, каза Досев, но допълни, че внимателно се следи и ако се установи, че има компании, които не са си свършили работата, ще бъдат глобени.

Засега единственото ограничение, което ще се въведе, е товарните автомобили да се движат с вериги на прохода Хаинбоаз.

От АПИ призовават шофьорите да не към ГКПП "Кулата" и "Илинден - Екзохи". Заради снеговалеж Гърция забрани влизането на моторни превозни средства над 3,5 т през ГКПП "Кулата", а пунктът при Гоце Делчев е затворен напълно. За да не се образува колона от камиони по автомагистрала "Струма" шофьорите да отложат тръгването си към ГКПП "Кулата" до премахване на забраната от гръцките гранични власти.

Инж. Румен Сечански съобщи за bTV, че всички пътища и проходи на територията на Софийска област са проходими.

От Пътната агенция съветват шофьорите да тръгват подготвени за зимна обстановка и да се въоръжат с търпение.