Докато чакаме да видим каква ще бъде избирателната активност на българите в чужбина, сънародниците ни във Франция имат интересна възможност да помислят върху важните избори в живота ни, върху свободата и отговорността, върху вярата и щастието.

Представлението "Антихрист" по романа на Емилиян Станев на "Нов театър НДК", се играе се тази вечер в Париж. Организира го асоциация "Арт А венир".

Това е разказ за средновековния монах Еньо-Теофил през различни етапи от неговия живот, които променят житейската му философия. За прелъстителката Арма, за отец Лука, за Патриарх Евтимий.

Режисьор е Бойко Илиев. Участват Елена Петрова, Веселин Калановски, Ники Сотиров и Любомир Ковачев. Точно Любомир добре познава френската публика, защото като дете е живял във Франция. Животът го връща обратно тук. Любомир е учил театър и е бил актьор в Лион и в Париж. Но в крайна сметка избира театърът и киното в България.

“Еньо казва и най-вече Евтимий казва: "Страх ме обземаше от този народ, който страда и бива измъчен от лоши господари, които са се отдръпнали от него, за своя правда", казва Любомир Ковачев.

Като кажеш такова нещо обаче в деня за размисъл, нека малко да го поговорим.

Според мен хората трябва да гласуват и най-вече да гласуват за своята си свобода, за своята идентичност. И да защитаваме нашата държава.
За мен българинът е изключително добър човек, много отзивчив. Но някак си се доверяваме на неправилните хора. И може би сме черногледи и оставяме някой друг да свърши нещата. В днешния ден за размисъл искам да призова всички българи да гласуват, за мен това е много важно. Всеки един човек трябва да има собствено мнение и собствена идентичност и да има тази смелост да изразява себе си, а не да изразява други хора.

Как ти се струват българите в чужбина, отношението на българите в чужбина към избори в България?

За мен е изключително важно да гласуват и някак си не разбирам, когато има безразличие. Защо е това? Все пак ти си част от тази държава, макар че живееш в чужбина. Това ще бъде винаги твоят майчин език, твоят род. Аз наистина призовавам всеки един българин по света да гласува. Защото до някаква степен, това е и неговият живот също. Той е част от този живот. Ние не можем да изкореним нашите корени. Ние трябва да се интересуваме от нашата държава какво точно се случва с нея.

Докато работехте този текст, какво откри от Емилиян Станев за българина, за нашия народ, за това, което имаме в себе си, независимо дали го крием или искаме да го покажем. Какво открихте вие, екипът, и ти за себе си какво откри?

Действието в този роман се развива точно, когато България пада под турско робство. И когато четеш историята, тя не е по-различна от света, в който живеем днес и времето, в което обитаваме днес.

Пак за свободата си говорим и за изборите.

Абсолютно, защото когато е писан този роман, точно това казва Емилиян Станев за свободата на мисълта: че свободата на мисълта за всекиго е различна и противоречива като света. Когато някои неща биват цензурирани и забранявани, те рано или късно пак се появяват наяве и могат да бъдат чути много повече, отколкото е трябвало да бъдат чути.

"Нов театър НДК" с представлението "Антихрист" по Емилиян Станев – тази вечер пред парижка публика в театър „Сен Леон“ от 19 ч.