Конфликтът Украйна – Русия преплита политическите съдби на двамата най-влиятелни руски първи дипломати. 60 години делят решението на Никита Хрушчов да предаде Крим на Украинската федерация от това на Владимир Путин да анексира полуострова. През 1954-та година до Хрушчов е Андрей Громико, а през 2014-та до Путин е ученикът на Громико – Алексей Лавров.

В края на 30-те години на XX век 30-годишният тогава Андрей Громико поема американския отдел на външното министерство. В разгара на сталинстките гонения, когато всеки трети дипломат е арестуван и пратен в затвора, е звездният миг на младият доктор по селско стопанство от беларуски произход. За да се превърне в най-митичната фигура от съветската дипломация.

Той човекът до Сталин при подписването на договирите от Ялта и Потсдам, разпределили Европа след края на Втората световна война. Громика е дипломатът, ръководил комисията, изработила устава на ООН, политикът, който се среща с Кенеди след американски опит за десант на Куба, едва не довел до трета световна война.

Андрей Громико е основата фигура, която стои зад всички договори за въоръжаване и разоръжаване, той е мозъкът и лицето на съветската политика по време на Студената война, казват, че е с перфектни английски език и обноски. Дори, когато е дясната ръка на недодялания и свръхемоционален Никита Хрушчов.

За политиката от Студената война до днес с внука на Андрей Громико – Алексей, разговаря Десислава Ризова.

Да си внук на Андрей Громико е задължаващо, казва Алексей Анатолиевич Громико. През целия си живот носиш спомените и историята, но и очакванията на хората.

Вече 14 години Алексей Громико ръководи Британската секция в Руската академия на науките, преподава в руската Дипломатическа школа и е в ръководството на Оксфордския университет „Св. Антоний”. Координатор е на научния съвет Русия – НАТО.

Вижте цялото интервю във видеото!