Всяко идване на „Аполония“ в Созопол е вълнуващо и го очаквам с нетърпение. Благодарна съм на всички, които продължават да превръщат този фестивал в център на културния живот на България, коментира в предаването „Тази събота и неделя“ оперната певица Александрина Пендачанска. 

„Аполония" е едно от местата, които ми е дало шанс да се покажа за първи път пред публика. Всеки път е невероятно щастие да съм тук. Миналата година имах майсторски клас с едни прекрасни талантливи деца. Догодина предстои още един, обясни още тя.  

30 години на сцената, три номинации за наградите „Грами" и над 70 роли по световните оперни и концертни зали. Оперната прима Александрина Пендачанска е родена на 24 септември 1970 г. в София. Дъщеря е на оперната певица Валери Попова и внучка на диригента и цигулар Саша Попов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Там се запознава и с бъдещия си съпруг, журналистът и продуцент Найо Тицин, с когото имат две дъщери. 

През 2012 г., когато открива фестивала заедно с Людмил Ангелов и получава наградата на Фондация „Аполония“. Осем години по-късно, двамата се събират отново на сцената на „Аполония“, за да изпълнят един незабравим концерт за своята публика.