В петък боевете между Израел и „Хамас“ бяха подновени след едноседмично примирие между враждуващите страни. На този фон Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата с Газа, за да направи невъзможни бъдещи нападения откъм анклава, когато войната приключи.

Как се промени конфликтът в Близкия изток от 7 октомври насам и какво е да израснеш като част от арабското малцинство на Назарет – пред bTV говори арабско-израелският активист и говорител на ООН Йосеф Хадад. За интервюто той носи тениска, на която са лицата на семейство Биба. Цялото семейство е отвлечено на 7 октомври от бойци на „Хамас“ - родителите, тяхното 10-месечно бебе и 4-годишната им дъщеря.

„В такива моменти се питам те ли са истинският враг на „Хамас“. Срещу това ли се борите, терористи? Семейството е все още заложник – 56-и ден, и ние се надяваме да ги приберем у дома, колкото се може по-рано. Защото тези деца трябва да спят в своите легла, в детските си стаи, а не в бетонните тунели, пълни с терористи“, каза Йосеф Хадад.

Като арабско-израелски активист, израснал в Назарет и доброволствал дълги години в Израелската армия, как се промени вашата работа след поредното избухване на конфликта?

Йосеф Хадад: Всеки беше засегнат от бих казал смело най-лошото събитие, случило се в Израел от 1948 г. насам. Това, което се промени за мен, е да се опитам да покажа максималната истина, максималната реалност, която се случва тук, както и да изоблича действията и двуличието на „Хамас“.

Да, но от друга страна са активистите от Палестина. И те също се опитват да представят своята реалност.

Йосеф Хадад: Коя реалност? Не виждам да говорят с реални факти, много често това са просто граждани, които не разграничават „Хамас“ от цивилното население и изтъкват откровени лъжи на преден план, а тези, които се опитват да говорят за реалните събития през последните години, биват цензурирани.

Но е и истина, че има немалко невинни жертви и от двете страни. Това ли е идеята – „Око за око, зъб за зъб“?

Йосеф Хадад: Да, права сте. Тук ние можем да говорим за истината, но истината се случва върху окървавената земя. А тя е, че мишена на „Хамас“ са невинните хора. Те изнасилват жените ни, изгарят къщи с цели семейства. И тук идва голямата разлика, защото целта на Израелската армия е максимално да намали цивилните жертви, а „Хамас“ прави точно обратното. Една история от миналата седмица - моя позната, командос в спецслужбите, на няколко пъти е отказвала атака на нейния отряд срещу терористи, защото около тях е имало и цивилни граждани, които могат да бъдат тежко ранени, дори убити. Това не е клише - палестинските граждани също потвърждават, че терористите се крият между тях, за да не бъдат ликвидирани.

Ще ви върна назад във времето. Как се израства като част от арабското малцинство в Израел?

Йосеф Хадад: Ако ме питате дали дискриминацията съществува в Израел, разбира се като всяка друга държава по света. Но расизмът и дискриминацията не са само между арабите и евреите. Той е и между араби и араби, евреи и евреи. Лошо е, че го има, но добрите новини са, че съществува в много малки групи. И тук на помощ идва мнозинството, наричам ги „гласът с причина“. Това мнозинство има силата да пребори всички малки и крайни гласове и от двете страни. Израснал съм в Назрет, но семейството ми е от Хайфа. А Хайфа е най-мултикултурният град в Израел и моите приятели са от всички религии. Играехме футбол заедно, докато помъдрявахме и никога не сме разделяли отборите си на мюсюлмани и евреи.

Но къде тогава това заедно се пропуква?

Йосеф Хадад: Знаете ли - това партньорство, това „заедно“ съществува в Израел, но хората не говорят за него. Те са уплашени. Мога да дам себе си за пример. От шест години говоря свободно за тези проблеми и ежедневно съм жертва на преки и косвени заплахи. Но знаете ли, заедно с десетките заплахи получавам и съобщения, които ми вдъхват надежда да продължа да говоря. Защото съм твърдо убеден, че стабилното приятелство между арабите и евреите ще спаси живота на много. Например, току що пристигам от болницата и знаете ли какво видях? Арабски и еврейски доктори там работят заедно, за да излекуват техните пациенти. И сега, когато все повече войници са тежко ранени, в една стая се лекуват и преглеждат всички. Именно тук е важно да разберем, че войната не е между Израел и Палестина, не е между религиите, а между Израелската армия и терористичната организация „Хамас“.

Като говорител на ООН изнасяте лекции по целия свят и мотивирате младите израелци да се включат в националните служби. Защо?

Йосеф Хадад: Националната служба означава, че подкрепяш не само държавата си, но и общността, защото можеш да доброволстваш и като полицай, пожарникар, парамедик. Можеш да служиш както в болници, така и в училища. И е прекрасно, че за 10 години броят на арабските израелци, които са част от нея, се е увеличил от 200 на близо 6000.

Къде тогава е ключът за край на конфликта?

Йосеф Хадад: Не вярвам, че конфликтът ще се разреши преди да обединим общностите си. И за съжаление това, което наблюдаваме през последните 50 дни в Израел, го доказва. Всички тук се обединяват в името на победата над „Хамас“ и в това всички заложници да се върнат у дома. Ние успяваме, но бих искал да кажа на палестинците - игнорирайте терористите. Да ги подкрепяте е извън ценностите на всяка религия. Не сте това и знам, че го знаете. Застанете срещу „Хамас“, ако наистина искате да освободите Газа, ако наистина искате да освободите заложниците. Освободете Газа от „Хамас“!

Всичко за конфликта в Близкия изток четете в нашия онлайн репортаж: