Защо бягат дубайските принцеси? Този въпрос отново стана актуален, след като през изминалата седмица Би Би Си публикува тайни записи на принцеса Латифа, дъщеря на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, премиер на Обединените арабски емирства и владетел на Дубай. Отговор на въпросите ще потърсим от Дейвид Хейг, британски адвокат по правата на човека и един от основателите на движението #FreeLatifa (Освободи Латифа), но по-важното - пряк участник в опита за бягство на принцеса Латифа през 2018 г. и публикуването на записите.

Дубай е съвременното въплъщение на приказките от 1001 нощ. Град на бъдещето, световен икономически център и бижу в короната на Обединените арабски емирства.

Латифа е едно от 25-те деца на шейх ал Мактум, емир на Дубай. Тази седмица Латифа привлече вниманието на света с признанието, че се страхува за живота си.

"Тази вила е преобразена в затвор. Всички прозорци са затворени. Има петима полицаи отвън и две полицайки вътре. Не мога дори да изляза навън да подишам чист въздух", казва принцеса Латифа във видеозапис.


Снимка: btvnovinite.bg
Един от хората, с които успява да подържа връзка през всички години на плен, е юристът Дейвид Хейг. Дейвид е бивш изпълнитeлен директор на футболния отбор „Лийдс“ и съосновател на движението #FreeLatifa заедно с Тиина Йаухиайнен, която дава на принцесата телефона, с който прави тайните записи.

„За първи път срещнах Латифа преди около 13 години.  Аз също живеех в Дубай и имах много проблеми. Бях задържан за 22 месеца, 7 от които, за моя публикация в „Туитър“, за която впоследствие бях оправдан. Като обществена личност- мениджър на футболен клуб в Англия, получавах голяма публичност и внимание. След като ме освободиха 22 месеца по-късно - беше ужасно, бях малтретиран и измъчван, като се прибрах в Англия всеки, който е бил в същата ситуация намери начин да се свърже с мен и да потърси помощ“, разказва Хайг.

Снимка: btvnovinite.bg

Записите от тази седмица са първите, в които Латифа свободно разказва за премеждията си след последния и опит за бягство през 2018 г., когато принцесата е заловена на лодката, с която бяга в Индийския океан.

„Латифа успя да ни изпрати съобщение от там, където беше. Първо разменяхме писма през трети хора, които всъщност рискуваха живота си. След това й дадохме телефон. Не мога да кажа точно как успяхме да го направим, но по това време тя беше във вилата затвор, охранявана от 30 полицаи и камери“, споделя Хейг.

Снимка: btvnovinite.bg

Латифа не е единствената дубайска принцеса, която бяга. Сестра й Шамса бяга през август 2000 г. в Англия. Само няколко седмици по-късно обаче тя е отвлечена в Кеймбридж и насила върната в Дубай, където прекарва осем години в затвора, а според сведения сега е постоянно дрогирана.

През април 2019 г. принцеса Хая, една от съпругите на емира също бяга Лондон с двете си деца заради опасения за сигурността си. Попитах Дейвид има ли представа как се чувства в момента принцеса Латифа.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много е трудно ние да определим как хората се чувстват в такава ситуация. Латифа, когато получи възможност, трябва да го направи сама. Много хора сигурно си мислят- тя е принцеса, дъщеря на един от най-богатите хора в света, защо изобщо би искала да избяга. Това, което виждаме ние, е много хора от запада и от Европа, предимно млади хора, да се стичат в Дубай на плажовете, инстаграмите им, селфитата - това виждаме. Това изглежда като много свободен и толерантен живот, докато живота на местните жени е много, много различен. На Латифа не ѝ е позволено да има банкова сметка, не ѝ позволен паспорт, не ѝ е позволено да пътува където и да било, без мъж да шофира - много ограничен начин на живот. И това не е защото е принцеса, а защото е жена в Емирствата, а баща ѝ има много, много, много архаично виждане за жените“, казва Хейг.

След бягството на жена му, принцеса Хая, емирът на Дубай не коментира новината. Но в профила му в „Инстаграм“ можеха да се прочетат редове, които явно са свързани с тези събития. Заглавието на стихотворението гласеше "Ти живя и умря". Сега единствената официална реакция дойде в петък след силен натиск от страна на световната общност, заявявайки, че за принцеса Латифа се полагат грижи в дома ѝ, но доказателства за това липсваха. След тези случаи сравнението ,,живот като принцеса" придоби различен смисъл.