Здравната система наистина е в криза, ситуацията е много тревожна, коментира в предаването „Тази събота“ адвокат Мария Шаркова. Когато се работи с недостатъчен човешки ресурс в екстремни условия има повече рискове за лечебните заведения за възникване на юридическа отговорност, посочи тя. 

Трябва да се развива извънболничната помощ, смята  адвокатът по медицинско право. Според нея за пациента не е ясен механизмът. 

„В извънболничната помощ има фарс по отношение на регламента - пациентът знае, че трябва да се обади на общопрактикуващия лекар, но после - накъде? Какво прави пациентът, ако се нуждае от изписване на лекарство, защото още нямаме електронна рецепта? Единствената възможност, за която пациентите знаят е да се обадят на 112, но не всички се нуждаят от линейка. Засяга се ресурсът и на Спешната помощ“, уточни Мария Шаркова. 

Тя отбеляза, че в нейната практика всеки ден получава обаждания от пациенти, които не са получили медицинска помощ. В ситуация на изчерпващи се ресурси, неминуемо се стига до засягането на техните права, обясни адвокатът. Според нея обаче самите медицински специалисти и болниците също изнемогват.

„Реорганизация може да се прави само до определен момент. Единствено и само отваряне на нови легла, без медицински персонал, не може да осигури адекватна медицинска помощ“, каза адвокатът.

„Имаме легла, имаме лекарства и апаратура, но нямаме достатъчно медицински специалисти“, посочи Мария Шаркова. Според нея човешкият ресурс се изчерпва и именно за това са предприети ограничителни мерки в момента – да се даде въздух на здравната система и на пациентите също, за да могат всички да получат медицинска помощ. 

Можеше да има по-адекватен план, който да е съобразен не толкова с новооткритите случаи всеки ден, а с капацитета на здравната система, коментира адвокатът. Според нея ограничителните мерки е могло да бъдат въведени по-рано и  да са по-строги, но по думите й се търси балансът между интересите на пациентите и обществото и интересите на икономиката.

„Не би следвало да се противопоставят тези интереси, защото с адекватни мерки за подкрепа на икономиката, не трябва да се стига до въпроса: Икономиката или общественото здраве?“, посочи Мария Шаркова.   

Според нея ваксината срещу COVID-19 не е опасна, защото регулациите на Европейския съюз са изключително строги.

„Не е възможно рискова ваксина да стигне до пациента. Всички хора могат да са спокойни, че когато една ваксина е получила разрешения, тя е преминала всички тестове за безопасност“, отбеляза още Шаркова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!