Във Великобритания започнаха 4-дневните празненства по повод 70 г. от възкачването на трона на британската кралица Елизабет II. 96-годишната кралица откри сама пищният парад от балкона на Бъкингамския дворец.

За британците беше обявен дълъг неработен уикенд последните два дни от седмицата – четвъртък и петък.

По непотвърдена информация, похарчените средства от хазната по повод празненствата са около 30 милиона паунда, но се очаква приходите от туристи да ги надвишат многократно. Вероятно самите британците ще похарчат над 1 милиард паунда за празника - да купят сувенири или да празнуват с приятели.

За юбилея на кралицата пристигнаха също Меган и Хари, които предизвикаха голям медиен интерес. Тяхната дъщеря, кръстена на кралицата, днес празнува рожден ден, но все още не е ясно дали Елизабет II ще присъства на тържеството. Официално вече е съобщено само, че 96-годишната кралица ще пропусне любимото си спортно събитие, конните надбягвания "Дерби" в Епсъм, Съри.

По повод годишнината бе обявен и конкурс за официалния десерт за платинения юбилей на кралицата. Джема Мелвин е направила десерта, вдъхновена от лимоновия коктейл, сервиран на сватбата на кралицата с принц Филип през 1947 г.

Сладкишът е приготвен от пластове лимонов крем - желе "Сейнт Клементс", мандариново кули и бисквити "Амарети".