До момента са образувани повече от 1100 досъдебни производства за фалшиви декларации за напускането на София по празниците. Съставени са 15 000 акта, като 10 000 от тях са за неспазване на заповедта за носене на предпази маски.

Това каза в предаването „Тази събота“ главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Към момента са проверени 17 717 декларации. При 788 от тях като основание за пътуване се посочва, че се отива на работа, въпреки че няма сключен трудов договор. 159 от тези хора са регистрирани в бюрата по труда“, обясни Иванов.

За тях ще последват проверки и санкции, допълни той.

„Цифрите сами говорят, че въпреки че санкциите не са малки, хората не спазват правилата. Те лъжат само себе си, никой друг. Техните близки и приятели са изложени на риск“, коментира Ивайло Иванов.

Само за вчера има около 35 000 подадени декларации. Полицаите са върнали повече от 2300 автомобила и 3800 души. По думите на главния секретар на МВР това е безотговорно поведение.

„Продължава да се твърди, че са били на работа в София, а постоянният им адрес е в провинцията. За мен поведението на хората, които се опитват да пътуват, е безотговорно“, заяви той.

Във връзка с катастрофата с журналиста Милен Цветков Ивайло Иванов заяви, че с всяка изминала година се увеличава броят на хората, които шофират дрогирани.

„Ако през 2000 г. не сме имали такива хора, то за миналата година те са над 3000. Това е една скрита престъпност. Колко в действителност са хората, които си позволяват да направят това нещо, не се знае“, каза главният секретар на МВР.