До края на този месец 15 европейски страни гласуват за 10 поредна година за "Европейско дърво на годината". Търси се дървото с най-интересна история. 300 годишен дъб от трънското село Рани луг е българският претендент. 

Снимка: btvnovinite.bg

Корените му са символ на връзката със семейство и родина, стъблото му се свързва с устойчивост и сила, а короната с желанието за живот и стремежа към свобода. Точно на границата със Сърбия, в село Рани луг едно дъбово дърво побеждава времето и става свидетел на повече от триста години българска история.

Снимка: btvnovinite.bg

"Казват, че от това дърво – всяко листче носи по една човешка душа. " - споделя Стефка Гюрово от с. Рани Луг.

"Това е борбеността не само на Трънско, но и на целия български народ." - казва Стоян Стоян от "Трънско туристическо дружество".

"Най-малкото е свидетел на Ньойския мирен договор, когато голяма част от българските територии, остават в Сръбско. Интересното е, че хората там говорят на абсолютно същото наречие, ние се разбираме безпогрешно." - разказва Людмила Гюрова, номинирала вековното дърво за конкурса.

Снимка: btvnovinite.bg

Под сянката на вековното дърво поколения българи и сърби разказвали на трънски приказки за митични създания и извършвали лечебни обреди.

"Мястото е свързано с легендите за гяволетените. Това са местни митични същества, които съществуват във фолклора, единствено на Трънския край и на Берковския край. Гяволетините са закачливи. Те не са какво вампирите. Смята се, че на този коларски път, който минава пред дъба, волските каруци са се обръщали безпричинно и това се свързва с тези гяволетините." - разказва още Людмила.

Снимка: btvnovinite.bg

"Има такова предание, че винаги черквите се строят до вековни дървета, тъй като се смята, че мястото е високо енергийно. Тази черква Свети Николай, датира от много отдавна, според някои предания дори от 13 век. Също така се смята, че е изписана от Захари Зограф… Според едно от преданията апостолът на Свободата Васил Левски е нощувал в тази черква Св. Николай." - добавя още тя.

Снимка: btvnovinite.bg

"Черквата е била приравнена с терена, да не може да бъде запазена, за съжаление през 21 век ние не зачитаме своите старини и своята история. Трънският регион се е славел с това, че турци тук не замръкват, а ако замръкнат няма да осъмнат. Това е борчески край, който уважа своя род, своята родина."  - разказва ни Петър Арсов от с. Рани Луг.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Снимка: btvnovinite.bg

Ще успее ли вековното дърво в с. Рани луг да събере повече гласове, отколкото тези за предстоящите политически избори и може ли около вековните му корени да се обединят не само българи, но сърби и македонци?

"Поне за западните покрайнини съм сигурна, защото имаме много топли взаимоотношения." - сигурна е Людмила.

"Надявам се българите да се обединим и всеки да даде своя глас." - казва Пенко, номинирал дървото за конкурса.

"Тази година е преломна за България, защото трябва да гласуваме 3 пъти, не два пъти и първото гласуване трябва да е дървото, за да разбере целият свят, че малка България има нещо, което трябва да дойдат и да го видят." - споделя Стоян Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

В трънско вековният цер е символ на устойчивия български дух, на българския фоклор и история. А посланията, които изпраща чрез конкурса са да помним, да пазим и да се грижим за всичко българско.
Резултатите от гласуването ще бъдат обявени на 19 март по време на официална церемония в Брюксел.

"Идеята е да запазим природата чиста и неопетнена, да се грижим за нея и да я обичаме така, както обичаме себе си." - добавя още Пенко.