17-годишно момиче от Айтос стана най-добрият ловен стрелец в света. Селин Али спечели световна титла при девойките в дисциплината "Трап", но резултатите й успешно се конкурират с тези при жените, дори и при мъжете.

Екип на bTV се срещна със Селин преди да замине за следващото голямо състезание – световно първенство за младежи в Германия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Макар и още да не може да осъзнае, че е първа в света в един типично мъжки спорт, Селин знае, че успехът идва след много труд. Започва да стреля още от 12-годишна.

Паничките са летящи мишени, които Селин разбива една след друга на пух и прах. Първата си 25-ица прави, когато е само на 14 на състезание в Румъния.

Снимка: btvnovinite.bg

Някъде тогава става и "Заслужил майстор на спорта", което е прецедент за страната ни. Купите и медалите са изпълнили дома й. Най-сладка й е драматичната победа над рускинята на финала на световното в Италия.  

"Бях много спокойна, просто се наслаждавах на стрелбата. Не мислех нито за резултата, нито за нищо. Просто се опитвах да покажа най-хубавото от себе си там и взе, че стана", разказва Селин.   

Снимка: btvnovinite.bg

Часове след златното отличие Селин отново се качва на почетната стълбичка. Със съотборника си Иван Георгиев печелят бронзови медали при смесените двойки.

Снимка: btvnovinite.bg

Без никаква помощ от държавата, с пушка втора употреба и 10 пъти по-малко патрони за тренировки от връстниците им в чужбина, Селин и Иван успяват да направят така, че големи сили в елитния спорт като Русия, Италия и Испания да се съобразяват с тях.