Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син.

По пътя си двамата срещат много добрина – 96-о училище в столицата организира базари, за да им помогне финансово. Доброволци ще помогнат с належащия ремонт в дома им.

Таня и синът ѝ живеят със 722 лв. на месец

17-годишният Петър от 4 години не може да посещава редовно училище. Ежедневието му преминава в бл. 501 в кв. „Люлин“ 5. Интересува се от видеомонтаж и от информационни технологии.

Денят на Петър обаче не протича като този на останалите момчета на неговата възраст.

Таня Христова е с 95% инвалидност заради множествена склероза, не е излизала от апартамента си от 4 години. Дните ѝ преминават еднообразно. Всичките са еднакви от понеделник до неделя, включително празници и делници.

Не работи от повече от 10 години, пенсионира се преди 3 и половина. Двамата със сина ѝтрябва да живеят с пенсията ѝ от 722 лв. – доход, който ги обрича на крайна бедност

За асистент Таня плаща по 10 лв. на час, използва услугите му за не повече от 2 часа на ден. Грубата калкулация показва, че от своите 720 лв. тя трябва да даде  560 лв. на месец само за асистенти.

Защо Таня няма личен асистент

От 39 месеца Таня трябва да има личен асистент, осигурен от общината. Такъв се задържа само 13 месеца. Кандидатстват синът ѝ да ѝ стане личен асистент. От общината не дават съгласие.

„В един момент изпратиха една измислена проверка, която естествено установи, че средата е нездравословна, небезопасна и той не може да полага труд“, казва жената.

Врабка Христова е баба на Петър и майка на Таня. Тя е човекът, който активно се опитва да намери асистент за дъщеря си. Най-тежкият момент за тях е миналата есен, когато Таня стига до 95% инвалидност.

За Врабка есента на 2021 г. минава в обикаляне по институции. Общината приемат нейните писма, но с „Социално подпомагане“ в кв. „Люлин“ обаче не среща разбиране. Искат от нея пълномощно, а цената за такъв документ е непосилна за семейството.

От АСП я обвиняват, че не е полжила усилия да се свърже с тях

След намесата на омбудсмана Агенция „Социално подпомагане“ реагира и тяхна служителка се свързва с Таня. „След двуминутен разговор ме упрекна и каза, че не съм положила нужните усилия да се свържа с тях“, споделя Таня.

Врабка и Таня изпращат писма до най-висшите институции в страната, сред които Министерски съвет и дори Президентството.

Ако желаете да помогнете на семейството, средства за тях набира Фондация „Майко мила“:

IBAN BG57FINV91501217589272 BIC/SWIFT

код: FINVBGSF Титуляр Фондация Майко Мила