Софийският административен съд постанови преди дни, че трябва да бъде осигурено машинно гласуване във всички избирателни секции. Според решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да осигури машини като алтернатива на хартиения вот във всяка секция, както е предвидено в Изборния кодекс.

Това е трето съдебно решение, което задължава ЦИК да въведе машинно гласуване, и се надявам този път решението да бъде изпълнено, коментира в предаването „Тази сутрин” на bTV Петър Славов от обединение „Демократична България” и бивш депутат от Реформаторския блок.

Сега Избирателната комисия има достатъчно време – следващите редовни избори са в средата на следващата година, допълни Славов. Той се надява ЦИК да не обжалва съдебното решение.

Според бившия депутат от РБ с парите, които са похарчени от 2009 г. за наемане на машини, досега можеше да бъдат закупени за всички секции.

ЦИК все още не е обсъдила съдебното решение и няма решение дали то ще бъде обжалвано, коментира Цветозар Томов, говорител на комисията. Той уточни, че проблем ще има за три вида секции – в специализираните заведения, подвижните секции и тези в чужбина.

Депутатите трябва да променят срокове в Избирателния кодекс, за да могат да се осигурят машини и за тези секции, уточни Томов. Избирателната комисия вече е поискала такива промени, но народните представители не са се съобразили.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!