Стотици се сбогуваха с големия композитор Тончо Русев, който ни напусна на 86 години. Поклонението е в столичната зала „България”. Маестро Тончо Русев беше посрещнат и изпратен с цветя, венци и аплодисменти. Освен семейството на маестрото, там присъстваха много композитори, певци, музиканти, политици, дори и посланици. Всички те носеха цветя и венци. През цялото време звучеше музика, написана от маестрото.

„Тончо Русев беше много голям наш приятел, на група „Сигнал”. И има нещо много символично. Точно преди 40 години тук, в зала „България” представихме песента „Може би” и след 40 години за голямо наше съжаление го изпращаме към вечния му дом”, каза Данчо Караджов.

„Един ангел си отиде вкъщи. Точно беше изключителен човек, изключителен музикант, за това говори, разбира се, и това, което остана, защото, каквото и да кажем – единствено написаното остава”, каза Орлин Горанов.

„Той е един невероятно талантлив човек. За съжаление винаги казваме, че се разделяме рано с такива хора, защото наистина можеше да напише още много, много прекрасни песни”, актрисата Искра Радева. След края на поклонението предстои и опело в църквата „Св. Седмочисленици”.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV двама от приятелите му – Стефан Диомов и Мустафа Чаушев, споделиха спомени за него.

Снимка: bTV

За този велик човек мога да говоря с часове, имам чувството, че го познавам откакто съм се родил, каза Диомов. Той беше приятел с всички, с него винаги се говореше на „ти“. Тончо имаше усет, нюх, чувство за песен, която да обединява прекрасен текст, музика, аранжимент, точния изпълнител. Все си мисля, че да се напише каква да е песен е лесна работа, но да се напише песен, която да се запее от стотици, от хиляди и от милиони и тази песен да се пее десетки години, това е изключително високо постижение. С това, което е направил, Тончо за мен си остава най-големият песенник в България, ненадминат, великан! Много от неговите колеги казваме, че не можем като него, Тончо беше най-големият, добави Диомов.

Снимка: bTV

„Приятел, брат и мой голям учител“, така Мустафа Чаушев определи композитора. Именно Русев написва за него първата му песен на български език и заради него певецът става солист на оркестър „Балкантон“.

Снимка: bTV

„Най-важната му черта беше, че влизаше в натурела на самия певец, той знаеше всеки човек какво можеше да пее. Невероятен!“, посочи той.

Вижте повече във видеото:

Вижте и кадри от фоайето на Зала „България“:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!