Единственият изход за някаква промяна и реформа в прокуратурата е Гешев  да си подаде оставката. Така постъпи Цацаров, който прояви обществена и политическа чувствителност и освободи терена за реформите, които изпълнителната власт би искала да проведе.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ бившият правосъден министър Зинаида Златанова.

„Едва ли има нагласа във ВСС да бъде освободен Гешев. Едва ли това ще се случи и при следващия ВСС, който бъде избран. Смятам, че до голяма степен следващият ВСС ще възпроизведе сегашния, предишния, по-предишния. Просто няма как да намерите други хора в една и съща система, които да разсъждават по различен начин и да имат друга обществена чувствителност“, добави тя.

Златанова разказа за подобни случаи на подаване на оставка на главния прокурор в Малта и Словакия.

„Това не е нещо уникално и безпрецедентно, както някои коментатори се опитват да го обяснят“, добави бившият правосъден министър.

Закриването на спецправосъдието

Златанова заяви, че горещо подкрепя премахването на специализираното правосъдие.

„Винаги съм била изключително скептична към този начин на правораздаване. Голяма част от дейността на специализираните съд и прокуратура се върти около това каква личност се разследва и съди. Т.е. цялото това правосъдие е създадено с оглед на личността, която стои в центъра на процеса – независимо дали ще е политик, от висшите етажи на властта, държавен служител. Това слага огромно съмнение към безпристрастността и честността“, заяви тя.

По думите ѝ прокуратурата има огромен проблем с нарушаването на презумпцията за невиновност – да показва обвиняеми с белезници, да вади избирателни резултати от СРС, които да ги размахва пред обществото.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!