Целта на (конкурса за млади учени EUCIS 2019) е да върнем мястото на България в европейското научно-изследователско пространство, заяви заместник-министърът на образованието Карина Ангелиева в студиото на „Лице в лице”.

Тя гостува в първото издание на сезона на рубриката „Лице в лице с бизнеса" заедно с младия учен Звездин Бесарабов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Бесарабов е завършил Националната природо-математическа гимназия и представя България на различни форуми за иновации, като основно се занимава с технологията блокчейн.

Снимка: btvnovinite.bg

„Блокчейн може да се гледа като една валута, която не се контролира от централна банка. Нека да си представим, че блокчейн е една голяма тетрадка, която е публично достъпна, намира се навсякъде по света, дигитална е и съдържа информация кой какви пари има в момента. Силата на блокчейн е, че никой не може да твърди, че има пари, които всъщност няма.", обясни младият учен.

Снимка: btvnovinite.bg

Внедряването на иновации зависи от много неща – добра наука, инфраструктура и човешки ресурси. Имаме прекрасни учени, но хората не го осъзнават, гледайки условията, в които работят, коментира Ангелиева по повод на факта, че сме сред последните по научни нововъведения в производството и икономиката.

„Нашето правителство направи много за изграждането на нужната инфраструктура”, заяви заместник-министърът и отбеляза, че формирането на един млад учен започва от подкрепата, която идва от неговия учител.