Ние няма да оставим бизнеса в тази обстановка без да продължим да компенсираме високата цена на електроенергията, защото по сегашното решение на МС тя приключва на 30 март, ние се разбрахме, че ще бъде и за април. Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов.

Той допълни, че лично е поискал да се вдигне прагът, който е до 250 и да стане до 300 лв.

„Има разбиране в премиера по този въпрос и най-важното, което се разбрахме, той предложи и ние го предлагаме отдавна - нашите експерти, утре има среща в 12:30 ч. в Министерството на енергетиката, да седнат и да разработят методика за правене на дългосрочни договори за електроенергия за бизнеса. Имаме достатъчно време - март и април да изработим, така че вече през май месец да имаме дългосрочни договори - едногодишни и двугодишни така, както е регулираният пазар“, заяви Николай Вълканов.

По думите му в момента много хора казват да спрем износа на електроенергия.

„Аз казвам точно обратното - трябва да изнасяме електроенергия, защото има излишък, а излишната електроенергия, която се продава скъпо, носи достатъчно количество пари и в АЕЦ, и в ТЕЦ „Марица изток 2“, и в т.нар. американски централи, и във вецовете, на НЕК големите вецове, се реализира една голяма печалба - тя е милиардна на месец, която отива за компенсиране на бизнеса и която отива за покриване на други нужди на бюджета, тъй като когато се вдигне цената на електроенергията горивата се вдигат и ДДС-тата, тоест влизат повече пари в бюджета“, каза Вълканов.

Гледайте целия разговор във видеото.