След екопротести от ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят на второ четене промените в Закона за биологичното разнообразие.

Измененията бяха предложени от Обединените патриоти, още когато министър на екологията беше Нено Димов, и дават власт на екоминистерството да променя зоните от „Натура 2000“.

„Поправките ще отложат с четири години режими и мерки, свързани с „Натура 2000“. ЕК изпрати последно предупредително писмо в тази връзка Предложенията се опитват да отложат мерките“, каза в предаването „Лице в лице“ Тома Белев, сдружение „Зелени закони“.

По думите му именно заради отлагането на режимите и мерките собствениците на имоти в рамките на „Натура 2000“ не могат да получат обезщетения.

Според Тодор Георгиев от Националната асоциация „Българско Черноморие“, съавтор на предложените от Обединените патриоти промени в закона, действащите в момента разпоредби ощетяват собствениците на имоти и те нямат никакви права.

„Основните права трябва да бъдат и на собствениците. Мерките трябва да са съобразени с икономическите, социалните и културните особености на региона. Това не съществува в момента. Никъде в Европа няма забрани“, обяви Георгиев.

Ние искаме да си управляваме нашите имоти, не природозащитниците да ги управляват, допълни той.