Пеевски е в парламента, независимо, че никой не го е показвал последния месец, той си е там и това е проблем за българската демокрация и за превзетата държава. Това каза в предаването „Лице в лице” съпредседателят на „Демократична България” Владислав Панев.

Припомняме ви, че заради негово селфи с депутата Делян Пеевски той подаде оставка, която предстои да бъде приета до дни.

Панев добави, че Пеевски е символ на завладяната държава, но не си е помислял, че селфито с него ще се изтълкува по такъв начин.

Във връзка с цените на тока и парното Панев заяви, че мораториумът е голям проблем, ако продължи дълго време.

„Енергийното министерство в момента съм убеден, че разработва мерки, които ще бъдат ясни до няколко дни. По отношение на бизнеса вчера имахме разговори в бюджетна и енергийна комисия – там спорът е какви да бъдат компенсациите, не дали да има компенсации.

Надявам се те да бъдат по-сериозни, отколкото в момента правителството предлага. Работим в тази посока, така че те да бъдат близо 75% от поскъпването на електроенергията и то да бъде компенсирано за бизнес потребителите”, каза депутатът.

По думите му крайната цел е България, която „в момента се къпе в пари, защото ние изнасяме поне около 30% от електроенергията, която произвеждаме и то на високи цени, няма как да позволи собственият й бизнес да пострада от това, че всъщност конюнктурата е положителна за нашата държава”.

Ние трябва да се възползваме от това да увеличим конкурентоспособността си и да завладяваме нови пазари, добави той. 

Според него, ако това бъде направено следващата година, България ще излезе много по-силна от кризата и това е задачата на правителството.

„В момента цените на електроенергията се покачват заради покачването на цената на природния газ. „Газпром” изнася по-малко за Европа, това е проблем, създава се дефицит. В България енергийният микс е такъв, че газът заема много малка част от нашия енергиен микс. Ние тук имаме ядрена централа, въглища, ВЕЦ-ове, ВЕИ-та. На всички тях себестойността на енергията им не се е повишила, а цените, на които продават, на които изнасят, се повишават с пъти. Ние наистина печелим милиарди от тази криза и въпросът е да защитим и домакинствата, и бизнеса, така че да не стане като в поговорката „Вода гази, жаден ходи”, отбеляза Владислав Панев. 

Гледайте цялото интервю във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!