Френското предложение за РСМ на 80-90% е в полза на България, приема аргументите на страната ни и дава огромна сила на нашите искания. Това каза в предаването „Лице в лице“ Владимир Владимиров, вицепрезидент на Българо-македонския бизнес клуб.

„По-добро предложение няма да получим. Франция много добре е проучила настроенията в българското общество и политическия елит и това е предложение, което е трудно да бъде отказано“, заяви той.

Според него ГЕРБ не са имали много опции в тази ситуация и това е една отговорна и европейска позиция, на която те застават в 12 без 5.

„Една от причините би могла да бъде, че България не получи никаква подкрепа, нито от европейските, нито от натовските ни партньори и най-вероятно разговорите на Борисов с тях са повлияли на вземането на такова решение“, заяви Владимиров.

По думите му най-важното тук е, че Франция и останалите страни в ЕС, благодарение и на работата на сегашното правителство, са разбрали аргументите на България и са ги приели.

„Всички наши аргументи са приети и те ще влязат като части от преговорния процес на Северна Македония с ЕС. Това е дипломатическа победа за България и се надявам политическият разум да надделее над емоциите“, отбеляза Владимир Владимиров.

Той припомни, че още от първия ден на своя пост Кирил Петков е имал много позитивна нагласа към Северна Македония.

„Неговата позиция беше непроменена. Той заявява себе си като политик реформатор, който не се плаши от битките и смятам, че той ще заяви вдигане на ветото. Историята помни смелите политици“, допълни той.

По думите му той не знае как предложението би се приело вътре в македонското общество и в политическия елит, защото Франция го предлага, но двете страни трябва да го приемат.

„Поради тази причина смятам, че вдигането на ветото би деескалирало точката на кипене. Ние сме в много интензивни политически ситуации така, че едно махане на ветото и приемане на френското предложение ще помогне да започнем да разговаряме върху истинските проблеми, които са свързани с инфраструктура и икономика, а не с история. Вдигането на ветото няма да промени нищо съществено. РСМ ще преговаря 7-9-10 години за своето членство. С предложението на Франция българските интереси са защитени“, допълни Владимиров.

Според него България ще получи отново своя шанс да стане лидер и адвокат на страните от Западните Балкани по техния европейски път.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!