Ще се борим докрай да бъде защитена адвокатската тайна. Това увери в предаването „Лице в лице” председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Поводът за думите ѝ стана протестът на адвокати, които поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет. Причина за недоволството е Законът за мерките срещу изпирането на пари, тъй като според протестиращите текстовете потъпкват адвокатската тайна.

Няма да допуснем адвокатите да бъдат превърнати в доносници, категорична беше Негенцова отговор на опасенията на протестиращите.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите ѝ Висшият адвокатски съвет е дал становище още през 2016 г., когато се поставя въпросът за прилагане на директивата и е предупредил, че основният проблем , който е вижда, е да бъде защитена адвокатската тайна. „До ден-днешен ние стоим твърдо по този въпрос и няма да допуснем в никакъв случай адвокатите да бъдат превърнати в доносници”, отбеляза Негенцова.

„Нашата професия е конституционно закрепена, тайната между клиент и адвокат – също така. В крайна сметка ние винаги сме се борили, отстоявали сме, това е част от адвокатската клетва – че ние ще пазим тайната на нашите доверители и подзащитни. В никакъв случай това наше възражение не е отживяло, то е съвсем актуално и към настоящия момент”, допълни тя.

По думите ѝ днес се е състояла и първата среща на определената работна група за прецизиране на закона за мерките срещу изпиране на пари.

„Ние изразихме нашето становище какво представлява адвокатската тайна – нещо, което винаги ще браним до последно, и стигнахме до обединеното становище, че трябва да бъде видяно каква е и европейската практика на другите държави, които вече са приели директивата в своето законодателство”, каза още Негенцова.