При такива ситуации като пандемията и затваряне на заведения трябва се предприемат спешни действия, лесни за администриране схеми за подкрепа на бизнеса. Това каза Васил Велев, председател на  Асоциацията на индустриалния капитал.

Според него не е достатъчна само мярката "60/40" и тази на Икономическото министерство по програма „Конкурентоспособност“. Трябва да има плащания пропорционално на загубените обороти, смята той.

"За догодина са предвидени около 300 милиона лв., които ще послужат за разплащания за последните месеца от тази година, в проектобюджета е записано това. След разходи за въоръжаване, след социални плащания за деца в заможни семейства, след увеличаване на заплатата на държавната администрация, е бизнесът. Пострадаха най-много здравни заведения и бизнесът. Не са пострадали въоръжаването на страната и администрацията от кризата“, каза още Велев.

Той даде пример как се подпомага секторът в други европейски страни.

"Покриваш поне половината от оборота спрямо миналата година. Когато има спад на оборота, съответно разликите може да се покрият", каза Велев.

Той засегна и въпроса за самоизолацията, като я нарече несериозна, защото според него трябва някой да карантинира и да прецени трябва ли да се изолираш, за да може да ти даде и болничен.

Според Велев иначе всеки може да "срещне" вируса навън и да реши да се самоизолира за 10 дни.

Вижте целия разговор във видеото.