Изборът на Съвета за развитие на гражданското общество беше предрешен. Това каза в предаването „Лице в Лице“ Васил Василев, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски“.

Съветът, който ще е консултативен орган към Министерския съвет, беше избран в средата на май. В него влязоха 14 неправителствени организации.

Срещу процедурата по избор възразиха няколко организации – тази на Васил Василев, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюзът на тракийските дружества в България и Българският туристически съюз.

Избраните 14 организации представляват нищожна част от гражданското общество у нас, общият брой на членовете им е по-малък отколкото в една от големите, които останаха извън съвета, каза Василев.

Друг проблем според него е, че тези НПО-та се финансират от чужди организации и защитават каузи, които противоречат на настроенията в българското общество  – Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и др.

Василев уточни, че недоволните от избора на съвета ще го оспорват или ще създадат алтернативна организация на гражданското общество, която ще се финансира само с пари от България.

Вижте повече във видеото!