„Прозрачност без граници“ отдавна наблюдава изборния процес и формулира своите предложения за промени в изборното законодателство и организацията на работата на институциите още през септември, отбеляза в предаването „Лице в лице“ Ваня Нушева – преподавател по „Изборен процес“ и програмен директор на организацията в България. 

Като проблемни са отбелязани липсата на регламентация как ще гласуват карантинираните лица, как ще гласуват българите в чужбина и как ще бъде организирана предизборната кампания, обясни тя.   

„В условията на рестриктивни мерки за масови мероприятия, преки срещи между кандидатите и избирателите, е необходима да бъдат осигурени адекватни условия за достъп до обществените медии“, смята Ваня Нушева. 

Според нея все още не е късно да бъдат извършени законодателни промени и да бъдат предприети действия от страна на ЦИК. 

Друг въпрос, който възниква според нея, е как ще бъде организирано и обучението на членовете на районните избирателни комисии. „Това изисква организационни мерки, изисква мерки и от страна на политическите партии, които предлагат своите представители“, посочи тя. 

„Трябва да добавим и начинът, по който е регламентирано машинното гласуване. То създава по-скоро проблеми, отколкото решава въпроса за намесата на човешкия фактор, логиката е да не се допускат две технологии“, коментира Ваня Нушева по повод необходимостта данните от машините да се запишат в протокол. 

В България имаме проблем с купения, контролирания вот и оказване на натиск върху избирателите, припомни тя.   

Според нея затруднения ще има и при гласуването на българите в чужбина, затова са необходими и законодателни мерки. 

„Трябва да се нае какви са противоедемичните мерки в различните държави. В кои градове ще има струпване. На тези избори българите ще се сблъскат със сериозни проблеми и препятствия“, допълни тя.