По-вероятно е Путин да спре доставките на природен газ за Русия, отколкото ЕС да забрани вносът на синьо гориво от Русия, заяви бившият министър на енергетиката и настоящ кмет на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков в „Лице в лице“.

„Европейската позиция по отношение на прекъсването на петролните и газови доставки е доста по-предпазлива от американската и това е съвсем обяснимо. Тъй като САЩ внасят основните си количества петрол от Канада, огромното количество всъщност. От Русия внасят по-малко, отколкото от Гана и това са 2 3% от целия внос, така че за тях тази стъпка е по-скоро символична и напълно оправдана, а за газа са нетен износител. В Европа нещата стоят по доста по различен начин. Ако правим преглед на сценариите и това как реагираме към тях, трябва да допуснем и обратната хипотеза, че Путин използва тези доставки като оръжие, защото той вече няма изход“, каза Трайков.

„При нормални обстоятелства е жалко, защото между Русия и Европа има естествена синергия, но при тези обстоятелства Европа сега казва, че в течение на следващите няколко години ще намали с 2/3 и зависимостта си от руските енергийни доставки, което вече е доста реалистично като цел“, коментира Трайков.

По думите му „България е по-зависима от руските доставки от другите страни в ЕС на газ, но не е толкова зависима от самия газ, за разлика от Европа, която е много по-зависима от газът“.

България може да мине към алтернативни горива, затруднение ще има само за химическите завиди, за които газът е суровина, смята Трайков.

Що се отнася до скокът на цените на някои продукти, Трайков отбеляза, че в тази ситуация „някой може да се опита да лови риба в мътна вода (т.е. да спекулира – бел. р.), както винаги е ставало“.

„Затова има два механизма за регулиране. Единият е пазарът. Пазарът в момента е в стрес заради извънредните обстоятелства с войната. Другият са  държавните институции и сега всички не само подозираме, а и виждаме сфера след сфера как държавата е разоръжена без имунна система, по бели гащи навсякъде и трудно успява да изпълни функциите си на държава, но има институции, които това могат да го контролират“, каза Трайков.