„Преди няколко месеца разбрахме, че главният архитект на София е издал виза за проектиране на къпалнята „Мария Луиза“. Преди три седмици дойде от дирекция „Зелена система“ писмо, че искат да бъдат премахнати няколко дървета. Аз изпратих експерти, те казаха, че има 11 дървета – 5 напълно изсъхнали бора и 6 саморасли в подпорна стена и стълбите на басейна. Издали сме разрешение за премахването на тези дървета“.

Това обясни в предаването „Лице в лице“ кметът на столичния район „Средец“ Трайчо Трайков по повод изсечените дървета в Борисовата градина.

„В разрешителното пише, че 48 часа преди извършването на сечта трябва да бъде уведомена районната администрация, за да присъстват там експерти, дърветата да бъдат маркирани и да им се издаде превозен билет. Оказа се, че тези юнаци са влезли през нощта на следващия ден. Минали са с багер и камион през бариерата. Изсичат ги, дробят ги, а на следващия ден се оказва, че жива гора е превърната в поляна“, уточни районният кмет.

Снимка: bTV

Според него фирмата, която е извършила сечта, има сключени 6 договора със Столична община за почистване и сметосъбиране.

„Оказва се също, че изсъхналите дървета, за които има разрешение за сеч, дори не се били премахнати“, допълни Трайчо Трайков.

„Известно е, че има апетити нещо да строят там. По никакъв начин не им е разрешаване. Издадената им виза също не предвижда това. Призовах Столична община да им анулира договорите и да намери начин да си върне къпалнята, за да е на всички хора, а не частна“, подчерта районният кмет.