„Ние като общество сме в кампания в последните две години и половини. Защото, когато има къси парламенти и бързи избори, реално предизборната кампания си тече през цялото време. Според мен най-важната кампания за една партия е, когато управлява, какво прави. Не обещанията. И сега избирателите вместо да слушат тази и онази партия и поредния спасител какво обещава, че ще направи, просто да си спомнят през последните три години какво е направено и дали те живеят по-добре. Така е много по-лесно да отсееш тези, които само говорят, от тези, които си държат на думата.“

Това каза в предаването „Лице в лице“ зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Основното ми усещане е, че хората се чувстват изоставени от властта в държавата. За тях политиците се занимават с неща, които не са техните проблеми. Несправедливото разпределение на субсидиите на земеделските производители, забавянето на помощите, високите цени на хранителните стоки, българското образование – хората са по-склонни да говорят по тези теми и да искат това да се оправи“, добави Йорданов.

„Ако погледнем статистиката за последните 3 години, имаме 30% инфлация. Това означава, че всички стоки и услуги са нараснали средно с 30%. Това че в момента имаме овладяна инфлация, не означава, че стоките и услугите са почнали да спадат към нивата на онези 30%, които ги е нямало преди три години. Затова казвам, че това са общополитически глупости, говорени основно от бившият финансов министър, който носи основната вина за това положение“, допълни зам.-председателят на ИТН.

По думите на Тошко Йорданов каквито и спестявания да е имал човек в банка, преди 3 години парите, които е имал, са същите като цифра, каквито са сега, но за тези пари той може да си купи 30% по-малко неща.

„Това е истинската статистика. Хората живеят по-бедно“, добави той.

„Образованието е сбъркано на няколко нива. Едното тотално сбъркано нещо е така наречената схема, при която парите следват ученика. Тоест един директор на училище, получава бюджет съобразно колко ученици има. Това води до затварянето на много училища, пращането на децата в други. Там не се гледа детето знае ли, или не. На децата се гледа като на добитък, за който се дава еди-колко си пари на месец“, каза още Тошко Йорданов.