Трябва да са погрижим за селата около Карнобат. Това каза в предаването „Лице в лице“ кандидатът за кмет на Карнобат от БСП Тодор Байчев.

„Хората ми гласуват доверие. Може да звучи странно, но аз бях единственият, посочен от нашата партия. При нас е така – основните партийни организации номинираха трима души, но в последствие другите двама се отказаха, защото събраха значително по-малко гласове, т.е. доверието в тях не беше толкова високо. Нямаше никаква драма“, поясни той.

Тодор Байчев подчерта, че има достатъчно натрупан опит, който може да му послужи в управлението на града.

„При нас градът е длъжник на селата. Имаме 30 села, за които мога да кажа, че са забравени от Бог. Има населени места, до които не може да се стигне, защото няма път до тях. А когато влезете в селото, виждате дупки по 30-40 сантиметра“, поясни той.

Кандидатът за кмет на Карнобат даде пример със село Черково – там няма интернет, няма телефон, няма никаква връзка със света, а там живеят хора, които имат нужда от помощ.

„30 села загиват, защото липсва далновидна политика от страна на общината в Карнобат. На този фон аз предлагам нещо различно, няма да кажа ново, защото го има навсякъде около нас. Всеки град се съизмерва с друг – София с Пловдив, Варна с Бургас. Ние се съизмерваме с Айтос“, каза още той.

Тодор Байчев обясни, че преди около 15 години двата общински центъра – в Карнобат и в Айтос, са били с население около 30 000 души. Айтос се е стопил само с 1000 души, докато Карнобат е останал с население около 20 000 души.

„Това е така, защото затворихме детските градини по селата, затворихме и училищата. Беше избран вариант за извозване на децата с автобуси и смесването им с тези от общинския център, за да се осигури едно по-високо ниво на образованието“, обясни още той. Според него децата остават без надзор в града и това е проблем.

Кандидатът за кмет предлага въвеждането на видеонаблюдение по селата, за да са по-спокойни живеещите там. Той също така предлага и мобилен лекарски кабинет, както и разрешаване на проблема с безводието по селата през летните месеци.

В предаването „Лице в лице“ той се представи като адвокат. Пет години е работил като юрист-консулт, 17 години като адвокат, пет години е бил народен представител, а сега от осем месеца е парламентарен секретар в Министерство на земеделието. Женен е и има две деца.