Формите на тежка корупция навлязоха в България от момента, в който започнаха реформите. От една страна нашите органи не бяха готови, от друга страна започна въздействие за разграждане на службите, защото хората във властта се оказаха заинтересовани организираната престъпност да продължи да съществува, да набира мощ, за да споделя своите способности и възможности.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев.

„От един момент нататък, около 1996-1997 г., на практика политиците вече се явиха съучастници на криминално организираната престъпна дейност. Оттогава досега как да имат интерес да се намесят и ликвидират корупцията и организираната престъпност“, добави той.

По думите му на властите са много добре известни конфликтните и контактните точки на корупцията.

„Предстои да видим дали Бюрото по защита на свидетелите трябваше да бъде в прокуратурата или в съдебната власт, дали трябва да отиде към службите за сигурност. Това са въпроси, които много пъти са били обсъждани. Много е трудно в България да се работи със защитени свидетели и секретни сътрудници. Това винаги е било проблем на малките държави. Много се разчиташе на международното партньорство, че в тези рамки можем да намерим други решение, за да изведем тези хора навън“, допълни Стойчев.

Вижте целия разговор във видеото.